sloup se sochou Panny Marie

Skulpturu tvoří sokl, sloup a vlastní socha madony na jeho vrcholu. Celek stojí na nízkém a širokém kamenném podstavci. Hranolový sokl má nízkou podnož, o něco širší, než vlastní sokl. Na jeho přední straně se nachází nápis „LETA 1702 DNE / NOVEMBRIS“ (den dnes chybí, podle staršího evidenčního listu šlo o 28). Podnož přechází zaoblenou římsou ve vlastní sokl. Ten má na přední stěně obdélné zrcadlo, nahoře a dole půlkruhovitě rozšířené. V zrcadle je nápis (přepis proveden v rámci možností) „LETA / PANIE 1562 / BILYTYTO BOZIMV / KAWISTAWENEK / TEREKPRZEWR / HNVTIPRZISSLI / AZASENAKLA / DEMPANAWO / JTECHASSANT / ROCZIHOSAVS / EDAMNIESTAB / VDYNEOBN / OWENE / AV“. Sokl ukončuje přesahující římsa se zaobleným horním okrajem. Sloup s mírnou entazí stojí na deskovém podstavci. Má oblounovou profilovanou patku a podobně provedenou hlavici. Na hlavici je umístěná nízká přesahující deska s náznakem terénu, nahoře pak stojí socha madony, která má ještě vlastní, poměrně vysoký podstavec. Panna Marie stojí čelně s odlehčenou pravou nohou, která směřuje mírně dozadu. Oblečená je do šatů s dlouhým rukávem a do pláště, sepnutého u krku na čtvercovou sponou s mašlí. Šat je členěný do záhybů, víceméně sledujících tvary a pohyb těla. Pod dolním okrajem oděvu jsou vidět špičky obou bot. Obě paže jsou ohnuté v lokti - pravá vede vedle těla, ruka směřuje k pozorovateli. Na více ohnuté levé paži má Panna Marie posazeného Ježíška, jehož přidržuje zdola rukou. Panna Marie má dlouhé vlasy, splývající po zádech ve výrazných pramenech. Přivřené oči hledí vpřed, ústa jsou zavřená. Nahý Ježíšek sedí v levém poloprofilu, obě nohy má ohnuté v kolenou - levá je o něco výše. Levá paže je ohnutá v lokti, ruka přidržuje velkou zeměkouli, opřenou o Ježíškovo levé stehno - dotýká se jí jen konečky prstů. Hlava je mírně natočená k pravému rameni, Ježíškova pravá ruka patrně drží Pannu Marii vzadu kolem krku (dnes již to není dobře patrné).