zámek

Zámek je trojkřídlá patrová zděná omítnutá budova, jejíž půdorys má tvar písmene U s nádvorní přístavbou k severovýchodnímu křídlu. Kolmo se na sebe napojující křídla vymezují úzký dvůr. Střední křídlo je situováno na jihovýchodní straně. Jeho šestiosé jihovýchodní průčelí se v úrovni přízemí směrem dolů šikmo rozšiřuje, a to po celé šíři stěny. Přízemí je členěné pásovou bosáží, tvořenou mělkými vodorovnými spárami, patro má omítku hladkou. Dolní část stěny chrání sokl, nahoře ukončený zaoblenou římsou. V ose třetí zprava se v přízemí nachází hlavní vstup do zámku. Lemuje ho mohutný portál, jehož boky tvoří sdružený pilastr se soklovou patkou a římsovou hlavicí. Nad ní je pás kladí, nesoucí poměrně nízký rozeklaný fronton. Uprostřed je na kladí umístěná kamenná kartuše s erbem, zasahující horní částí do pole uvnitř frontonu. Oblá kartuše má zavinuté okraje, uvnitř je erb s nápisem, který ho určuje jako erb Franze Preidla, šlechtice z Hassenbrunnu. Rovněž je zde letopočet 1888. Obdélný vstupní otvor, nahoře zakončený do půlkruhu, má malý hlavní klenák a širokou římsou oddělené paty oblouku. V horních cviklech je vystupující pole na způsob diamantování (pouze se třemi plochami). V otvoru jsou železné, převážně prosklené dvoukřídlé dveře, zdobené bohatým dekorem a tepanými mřížemi. V symetricky provedené výzdobě se uplatňují motivy stáčených rozvilin - zčásti s rokajovými okraji, motivy listů a květů, vesměs v esovitě nebo srdčitě zprohýbaných ornamentech. Na levém křídle je nahoře u styku obou křídel stylizovaný erb. Ve zbývajících osách přízemí jsou okenní otvory, lemované tenkou šambránou. V horní části je plastická suprafenestra s kanelovaným hlavním klenákem, lemovaným symetricky provedenými bočními částmi, jejichž horní okraj je stočený do voluty. Voluta - ve střední části se zalamující - a hlavní klenák jsou hladké, plocha pod volutami má hrubý povrch. Otvory v osách první a druhé zprava a první zleva jsou dnes zazděné, v otvorech druhém a třetím zleva je dvoukřídlé okno. Stěna přízemí, rozšiřující se šikmo směrem dolů, vytváří oknu špaletu. Patro, oddělené profilovanou římsou, člení kromě okenních os také pilastry, umístěné u nároží a mezi osami druhou a třetí zprava a třetí a čtvrtou zleva (tj. nad vstupním portálem). Pilastry mají vysokou soklovou patku a jónskou hlavici. Ve všech osách prvního patra je stejné okno. Je dvojité dvoukřídlé dřevěné, s poutcem oddělenou dvoudílnou horní částí. Stejné je i orámování otvorů. Po obou bocích je pilastr se soklovou patkou, kanelovaným dříkem a s jónskou hlavicí. Pilastry podpírají profilovanou římsu, oddělující prostý pás kladí, nad kladím je trojúhelný fronton s profilovaným okrajem. Pod oknem je profilovaná parapetní římsa a parapetní pole. Po stranách pole odděluje pilastr bez hlavice, uvnitř je vpadlá obdélná, na šířku orientovaná výplň s profilovaným okrajem. Fasáda vrcholí bohatě profilovanou hlavní římsou, která obíhá celý zámek. Severozápadní průčelí středního křídla je pouze dvouosé. Stejně jako ostatní dvorní fasády zámku má i tato jednoduché architektonické členění. Dole je odlišnou barvou naznačený sokl, který pokračuje i na vedlejší křídla. V levé ose je široký, půlkruhově zakončený otvor pro dveře do průjezdu. Dřevěné, převážně prosklené dveře jsou trojdílné, otvíravá je pouze střední část. Otvor má barevné orámování s hlavním klenákem (na levé straně rám zčásti chybí, neboť dveře zde sahají až k samotnému napojení vedlejšího křídla). V pravé ose přízemí je velké, půlkruhově zakončené okno, jehož šířka, výška a tvar odpovídají dveřnímu otvoru – pouze nesahá až k zemi, ale dole končí nad soklem. Také okno má barevné lemování s hlavním klenákem. Zasklení je bohatě členěné silnějšími a tenčími dřevěnými příčlemi, zasklené je z větší částí vitrážovým sklem s motivy stylizovaných zprohýbaných listů a hroznů bobulí. V prvním patře, odděleném pásem odlišné barvy, jsou v obou osách stejná okna – dvojitá dvoukřídlá dřevěná, s dvoudílnou horní částí nad poutcem. Kolem otvoru je plochá šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem, pod ním pak profilovaná parapetní římsa. Jihozápadní křídlo, kolmo se napojující na křídlo střední, má jihozápadní fasádu členěnou obdobně, jako střední křídlo na jihovýchodní straně. Hlavní rozdíl je v přízemí, kde je pásová bosáž provedena značně plasticky a výrazně vystupuje. Navíc je zde také pilastr u obou nároží – rovněž s bosáží. Oproti střednímu křídlu jsou zde jednotlivé osy rozmístěné symetricky jen částečně – především v prvním patře, kde jsou vždy dvě okna vedle sebe, oddělená pilastry. Rozestup mezi osami je u středních dvou os patra menší, než u ostatních. Ve všech osách patra jsou stejná okna, jako na jihovýchodním průčelí středního křídla. Také okna v přízemí jsou vesměs stejná – rozdíl je pouze u okna v ose třetí zleva. Zde je otvor širší a okno je rozdělené na tři části, a to jak dole, tak nahoře. Přízemní osy jsou situovány takto – pod osou patra první a druhou zleva, mezi osami patra třetí a čtvrtou zleva, mírně vpravo pod osou patra pátou zprava, mírně vpravo pod osou patra sedmou zprava a pod osami patra první a druhou zprava. Trojosé severozápadní průčelí jihozápadního křídla má v dolní části sokl. Jednotlivé osy oddělují v přízemí pilastry se soklovou patkou a římsovou hlavicí, dříky mají barevně naznačenou pásovou bosáž. Severozápadní fasáda je dnes zakrytá vysokou novodobou přístavbou výtahu, která u západního nároží zasahuje i do dnes pětiosého jihozápadního průčelí. To je v prvním patře členěné stejně, jako dvorní stěny zbývajících dvou křídel – na rozdíl od nich však umístění os přízemí a patra souhlasí. Ve všech osách patra je stejné okno, jako v severovýchodní stěně jihozápadního křídla. Přízemí člení arkády, v nichž jsou umístěné jednotlivé otvory. Arkády mají zvýrazněný sokl a paty oblouků, ve středu horního, barevně orámovaného půlkruhu, je hlavní klenák. Plocha stěny s otvory je oproti arkádám vpadlá. V ose první, druhé, čtvrté a páté zleva je stejný okenní otvor. Je široký, nahoře zakončený do půlkruhového oblouku. Dvojité dřevěné okno je rozdělené na tři křídla, a to jak dole, tak nahoře. V ose třetí zleva je pak prosklený vstup – se stejnou horní částí, jako je u oken. Vlastní dřevěné dveře mají dvě užší boční části a širší otvíravou část střední. Dveře člení dvě vodorovné příčle. Severovýchodní křídlo má severovýchodní fasádu členěnou obdobně jako jihozápadní stranu jihozápadního křídla. Jednotlivá křídla mají sedlovou střechu s valbou na jihozápadním konci jihozápadního křídla, krytou plechem. Uprostřed v hřebeni střechy středního křídla je zasazená čtyřstěnná plechová věžička. V její jihovýchodní (přední) stěně je obdélné pole s ciferníkem hodin, nahoře je užší nástavec s půlkruhově ukončenými otvory. Zde je zavěšený zvon. Věžička má cibulovitou střechu, zakončenou hrotnicí s makovicí a korouhvičkou. Na korouhvičce, provedené s ozdobnými okraji, je vyřezaný monogram E. K. Ve střeše jsou ještě vikýře. Na středním křídle jsou dva na jihovýchodní a jeden na severozápadní straně, na severovýchodním křídle dva na jihozápadní a dva na severovýchodní straně a na jihozápadním křídle jeden na severovýchodní a tři na jihozápadní straně. Drobné obdélné vikýře mají sedlovou stříšku, v přední stěně je obdélný otvor, dnes zakrytý. Na severovýchodní straně střechy severovýchodního křídla je pak nad osou druhou zprava ještě jeden – větší vikýř. Je zděný, v přední stěně má velké obdélné jednokřídlé okno, střecha je valbová. Současné barevné řešení: hlavní fasády zámku – tj. jihovýchodní průčelí středního křídla, severovýchodní průčelí severovýchodního křídla a jihozápadní průčelí jihozápadního křídla - mají plochu přízemí světlejší okrovou, plochu patra bílou. Orámování otvorů v přízemí je bílé, štuková výzdoba nad otvory je světle okrová. Portál ve středním křídle je světle okrový. Okna v patře mají orámování světle okrové, stejné barvy jsou i pilastry a římsy. Zbývající průčelí (severozápadní fasáda jihozápadního křídla a všechny tři dvorní fasády) mají plochu přízemí i patra bílou, členící prvky pak světle okrové.