kostel sv. Kunhuty

Orientovaná podélná jednolodní stavba s polygonálním závěrem kněžiště se skládá ze staré a z nové lodi. Na severní straně presbyteria se nachází obdélná sakristie, na kterou navazuje obdélné skladiště. Nad západním průčelím s novou lodí se tyčí čtyřboká věž. Fasáda je hladká, členěná nízkou podezdívkou. Boční průčelí nové lodi jsou prolomena dvěma okenními osami, okna segmentově zaklenutá. Na jižním průčelí prolomen navíc pravoúhlý boční vchod. Fasáda členěna na nárožích pilastry s římsovou hlavicí, s kapkami a lípaným dekorem. Západní průčelí se středním rizalitem je členěno pilastry s římsovou hlavicí a nízkou podezdívkou. Na osu rizalitu je prolomen pravoúhlý portál s kamenným ostěním s lištou a klenákem ve vrcholu. V nadpraží jednoduchý štukový rám s reliéfem kříže. První patro je rovněž členěno podloženými pilastry a prolomeno okenním otvorem oválného tvaru. Rizalit je završen trojúhelníkovým ořímsovaným štítem. Boční křídla jsou segmentově tvarovaná. Těsně za štítem ve vrcholu sedlové střechy se tyčí čtyřboká věž zvonice s polygonální lucernou. Věž je završena cibulí s makovicí a dvouramenným křížem. Na hřebeni staré lodi se nachází sanktusník s lucernou, zastřešenou cibulí s makovicí a dvouramenným křížkem. Stará nižší loď je na jižní straně prolomena kvalitním vstupním portálem s kamenným ostěním se sloupky s patkami a hlavicemi zdobenými palmetami a dvěma úseky vyložené profilované římsy. Portál je zaklenut lomeným obloukem s novodobým hladkým tympanonem. Průčelí je dále prolomeno po jednom okenním otvoru z každé strany vstupního portálu. Okno po levé straně je větší, půlkruhově zaklenuté se sešikmenou špaletou, po pravé straně je segmentově zaklenuté menší okno. Polygonální presbytář je prolomen po jedné okenní ose, okna jsou hrotitě zaklenuta s vitrážemi. Okenní otvor v ose presbytáře je zazděn. Obdélná sakristie na severní straně presbytáře je na východní straně prolomena menším pravoúhlým okenním otvorem s mříží. Severní průčelí je prolomeno pravoúhlým vchodem s kamenným ostěním. Na sakristii navazuje obdélné skladiště prolomené dvěma okenními osami, okna jsou půlkruhově zaklenutá. Skladiště je na osu prolomeno jedním segmentově zaklenutým vchodem. Průčelí skladiště je završeno ořímsovaným trojúhelníkovým štítem. Krovy pochází z různých slohových období od hambalkového krovu klasové vazby nad presbyteriem, přes barokní ležatou stolici s neobvyklým příčným ztužením až k lehké stojaté stolici nad hlavní lodí. Střecha lodi a skladiště je sedlová, nad kněžištěm valbová, sakristie nese střechu pultovou. Krytinou je dřevěný štípaný šindel. INTERIÉR: Kněžiště je zaklenuto křížovou žebrovou klenbou, žebra jsou klínového tvaru s výžlabky. Závěr kněžiště tvoří 5 kápí. Žebra uzavřena terčovým svorníkem s rozetou. Na bočních stěnách žebra vybíhají do dvou válcových konzol, dole jehlancovitě zkosených, a do čtyř oblých přípor s osmibokými podvaly. V severní zdi se nachází lomený portál do sakristie, ve stěně vedle portálu je umístěno pravoúhlé sanktuárium. Okno v ose kněžiště zazděno. Stará loď původně plochostropá, nyní zaklenuta valenou klenbou s dvěma páry výsečí. Nová loď širší a vyšší, zaklenutá rovněž valenou klenbou s dvěma páry výsečí. V rozích přízemní pilíře s římsovou hlavicí a štukovým festonem. Kruchta je nesena dvěma pilíři, zaklenuta třemi poli valené klenby se styčnými lunetami. Sakristie valeně zaklenuta s výsečemi. Skladiště plochostropé. Pod kruchtou je umístěna deska s nápisem a datací MDCCCV.