pavilon Sofie

Jedná se o stavbu kruhového půdorysu v antickém (toskánském) stavebním řádu. Na dvoustupňovém soklu je rozmístěno šest sloupů nesoucích kopuli. Sloupy (plintus, patka, hladký dřík, prstenec, hlavice, krycí deska) nesou architráv, na něj navazuje bohatě profilovaná římsa a kopule. Střecha byla pokryta měděnými pláty napodobujícími šupiny borové šišky. Na vrcholu střechy byla umístěna měděná piniová šiška podepřená dříkem s motivem listů. Ve stavbě je umístěna mramorová socha ženy v životní velikosti (Sofie Dubská z Třebomyslic, první manželka Adolfa hraběte Dubského z Třebomyslic) držící v ruce růže. Socha se nachází na čtyřbokém pískovcovém soklu, který je ze tří stan ozdoben měděným ornamentem ve tvaru roušky.