sloup se sochou Panny Marie

Mariánský sloup je barokní kamenosochařskou prací z roku 1709 zatím neznámého autora vyhotovenou z hrubozrnnějšího okrovooranžového pískovce zřejmě černovické provenience. Stojí uprostřed návsi v zatravněné ploše a je obklopen nízkým laťkovým plůtkem. Tvoří jej sokl s profilovanou patkou hranolového dříku na nízké podestě obklopené dvěma schodišťovými stupni, ukončený krycí deskou s obvodovou profilovanou římsou a vlastní sloup s prstencovou patkou zakončený kompozitní hlavicí a vrcholová socha Panny Marie s Ježíškem. Dřík soklu nese na čelní straně reliéfní plasticky vystupující erb Schmiedgrabnerů z Lusteneku s děleným štítem, v jehož dolní části jsou tři šikmá břevna, v horní figura polopostavy s nejasným atributem, završeným korunovanou turnajskou přilbou. Klenot vroubený po stranách vztyčenými orlími křídly opakuje figuru ze štítu, po stranách splývají symetricky stáčená akantová přikryvadla. Na zadní straně se v rytém obdélném zrcadle s konkávně vykrojenými rohy nachází rytý německý majuskulní pamětní nápis vztahující se ke vztyčení sloupu roku 1709. Boční strany dříku jsou opatřeny rytými, avšak prázdnými obdélnými zrcadly, v horní části polokruhově vyklenutými. Dřík sloupu s entazí nese kompozitní hlavici prokládanou na jednotlivých stranách okřídlenými cherubínskými hlavičkami. Vrcholová socha Panny Marie (Assumpta) téměř životní velikosti formou odpovídá madonám tzv. černovického typu, v lehkém kontrapostu, s korunkou završenou kovovým křížkem na hlavě a žezlem v pravé, v lokti lehce pozdvižené ruce. Na levé ruce přidržuje malého nahého Ježíška. Stojí na půlměsíci v bohatě řaseném plášti vpředu sepnutém, spadajícím ze zad a podbíhajícím mohutným věncem kolem boků k levému předloktí Panny Marie, odkud jeho cíp spadá vertikálně v trubkovitých záhybech klesající linií podél levého boku. Panna Maria lehce naklání hlavu k malému Ježíškovi s baculatou hlavou, který pravou rukou objímá Mariin krk a v levé drží vladařské jablko završené kovovým křížkem. Obličejové a tělesné partie jsou tesány s poněkud topornou naivitou, detaily záhybového systému jsou však dobře propracovány.