kostel sv. Zikmunda

Původně gotická stavba ze 2. pol. 14. stol. (zachován presbytář), renesančně upravená v 16. století, roku 1712 zbarokizována a přistavěna sakristie. Roku 1912 byla zbořena loď a podle návrhu Bóži Dvořáka postavena nová, pseudogotická. Jednolodní obdélný kostel s poněkud užším, pravoúhle uzavřeným presbytářem, s barokní čtvercovou sakristií na severní straně a s čtvercovou kaplí na jižní straně lodi. Zvnějšku loď kostela neomítnuta, vystavěna z řádkového zdiva s nárožními zpevněnými pravidelnými kvádry. Pod okapem obíhají slepé arkády s ornamentem tvořeným střídavě řeckým křížem obklopeným rostl. rozvilinami a řeckým křížem se srdcem uprostřed obklopeným rostl. rozvilinami. Loď má čtyři okenní osy, okna jsou lomená, ve hlubokých omítaných špaletách se šambránami a s tabulkami zalitými do olova. Při jižní stěně kostela čtvercová kaple s vchodem s lomeným odstupněným portálem na západní straně a se sdruženým trojitým oknem s lomenými oblouky, ve hlubokých omítaných špaletách se šambránami. Střecha sedlová, krytá bobrovkami, na jižní straně vytváří trojúhelníkový štít, který je zdoben v omítce provedenými vysokými svislými a vodorovnými žebry o čtvercovém profilu. Presbytář je omítaný, se dvěma okenními osami s hrotitými okny na severní i jižní straně, s hladkými stěnami, na nárožích pod omítkou zpevněným kvádrováním. Střecha kostela sedlová, nad presbytářem s valbou, krytá bobrovkami. Nad presbytářem sanktusník s osmibokou lucernou a jehlancovou střechou, na vrcholu s křížem, celý pobitý plechem. Při severní zdi presbytáře barokní sakristie, zhruba čtvercového půdorysu, se vstupem s obdélným kamenným ostěním s ušima a s nadsvětlíkem (na severní straně) a s obdélným oknem s kamenným ostěním a mříží (na východě). Střecha sakristie je valbová, krytá bobrovkami. Západní průčelí kostela neomítané, z řádkového zdiva zpevněného na nárožích kvádrováním. Trojosé,uprostřed s pravoúhlým vstupním portálem s ušima a kapkami (barokní, ze zbořeného kostela), nad nímž je barokní oválný erb s fafrnochy (dosti poškozený, chybí klenot i část fafrnochů) – v erbu uprostřed břevno, na němž jsou rostlinné rozviliny s lilií uprostřed. Po obou stranách vstupu okna s lomeným obloukem, s omítnutou špaletou a šambránou. Nad portálem v patře velké kruhové okno s omítnutou šikmou špaletou a šambránou. Trojúhelníkový štít je omítnutý, členěný vpadlinami v omítce do pěti velikostně odstupněných polí ve tvaru lomených oblouků. Ve středním nejvyšším poli zhruba uprostřed je sdružené dvojité obdélné okénko, v nižších polích po stranách středního pole jednoduchá obdélná okénka, umístěná na dolním okraji polí. Ke vchodu vede trojboké 7-stupňové schodiště – novodobé.