Ochranné pásmo chrámu Navštívení P. Marie na Sv. Kopečku a kláštera Hradisko

Ochranné pásmo vymezuje plochu mezi Klášterním Hradiskem a Svatým Kopečkem, v pásu širokém od 780 do 1620 m, s různými stupni omezení stavební činnosti. Plocha ochranného pásma je rozdělena na lokality 1 až 8, pro každou lokalitu jsou stanoveny samostatné podmínky (lokalita 1 je navíc rozdělena ještě na regulační pásma 1/1, 1/2 a 1/3). Podmínky platné pro celé ochranné pásmo jsou: Veškeré změny ve způsobu obhospodařování a využití nemovitostí v ochranném pásmu, zejména terénní a komunikační úpravy, vodohospodářské úpravy, stavební úpravy, výstavba a změny v zemědělském a lesním hospodářství mohou být prováděny jen se souhlasem referátu kultury Okresního úřadu Olomouc (od 1.1.2003 Magistrátu města Olomouce), a to při dodržení podmínek v jednotlivých lokalitách. Podmínky památkového ochranného pásma (zákaz změny kultury a omezení stavební činnosti) v lokalitě 4 a 8 se netýkají tzv. severního spoje a tzv. východní tangenty dle územního plánu sídelního útvaru Olomouc, a to včetně jejich připojení na komunikační systém, a eventuální stavba kanálu Dunaj-Odra-Labe. Konkrétní způsob realizace těchto akcí musí být ale odsouhlasena referátem kultury Okresního úřadu Olomouc (od 1.1.2003 Magistrátem města Olomouce). Vlastnická práva v ochranném pásmu nejsou dotčena. Při změně vlastníků nebo uživatelů nemovitostí a pozemků v ochranném pásmu přecházejí podmínky ochrany na nové majitele nebo uživatele. Orgány státní památkové péče jsou oprávněny kontrolovat dodržování podmínek ochrany.