boží muka

U zaniklé polní cesty východně od Šatova se v ploché zemědělské krajině tyčí kamenný pilíř božích muk. Ze základny zapuštěné v terénu vyrůstá patka vysokého štíhlého pilíře. Patka přechází přeseknutými trojúhelníky ve dřík se zkosenými hranami, který nahoře přeťatými sférickými trojúhelníky opět mění tvar v hranol. Hranolové završení dříku je ukončeno hlavicí tvořenou výžlabkem a zvonovnicí a shora nízkým komolým jehlanem. Východní strana pilíře nese stopy vandalských rytých nápisů - iniciály, severní strana pilíře obsahuje rovněž rytý kapitální nápis (dnes téměř nedochovaný) s nepatrnými stopy písmen: (SMI(LUJ) / --- / (CRISTE)) //. Na západní straně pilíře se pod profilovanou hlavicí dříku dochoval kapitální nápis se jménem donátora a datací vzniku díla: PHILIP SCHILER / AN(N)O 1705 //. Na komolém jehlanu je umístěna čtyřboká kaplice členěná mělkými nikami rámovanými reliéfními bramantovskými okny. V nikách vystupují reliéfní zobrazení Malé Kalvárie, sv. Antonína Paduánského s Ježíškem, Bičovaného Krista a Bolestného Krista. Kaplice je ukončena mohutnou římsou zespodu profilovanou výžlabkem a zvonovnicí, shora završenou nízkým komolým jehlanem, na němž spočívá čtyřboký konvexně vypouklý útvar podoby kvadrátku. Z kvadrátku vyrůstá latinský kříž s hranolovými, trojlaločně ukončenými břevny. Čelní strana kříže lemovaná reliéfní lištou nese uprostřed reliéfní iniciály IHS. Střední vodorovná linka písmene H je uprostřed segmentově zvlněná a doplněná tlapatým křížem. Pod iniciálami vystupuje reliéfní hořící srdce a neidentifikovaný emblém s otvorem uprostřed, výše ukončení břeven dekorují reliéfní rozety.