městský dům

Patrový pětiosý dům nad jezem řeky Metuje, u vstupu do historického jádra města. Stojí na zleva doprava rozšiřujícím se kosodélníku, v průčelí se zalomením za 3. osou a zakulaceným pravým nárožím, v němž je nakoso zahlouben vstup do přízemního obchodu, opatřen po bocích pravoúhle uskočenou, nahoře markýzovou šambránou segmentového čela. Průčelí dole lemuje do svahu jednou uskočený sokl s profilovaným uskočením. Přízemí od patra odděluje vespod profilovaná, v podstatě však hranolová dělící římsa, nahoře rovná a výraznější korunní římsa má rovněž upravenou, ale bohatší profilaci. Výkladce pod pravými dvojicemi oken patra, které jsou rovněž bez šambrán. Dole v 1. ose rovněž rozměrově stejný otvor s celoskleněným výkladcovým oknem. Sokl a dělící římsa pokračují do levého boku, pravý je bez členění a v jeho závěru patrový přístavek je pravoúhle a kulatě odstupněný. Na tento přístavek plynule navazuje přízemní kůlna, nahoře se zahrádkou ploché terasy, která končí nad dochovanou kruhovou baštou středověkého opevnění. Pod jižní částí budovy gotické sklepy (ostatní sklepy zasypány). Při přestavbě roku 1898 odstraněn zbytek hradeb, který zde zůstal po zboření brány, rumem zasypána nádržka u sochy P. Marie.