hotel Černigov

Budova hotelu jasně vymezuje a formuluje přednádražní prostor Riegrova náměstí. Hotel je řešen jako solitérní objekt členěný na horizontální podnož s převážně společenskými funkcemi a vertikální hotelovou částí. Budova má 14 nadzemních a jedno podzemní podlaží. Jídelna, snídárna, kavárna a hotelová hala jsou umístěny v přízemí v návaznosti na hlavní vstup. Restaurace, vinárna (dnes herna) a salonky jsou umístěny v suterénu se samostatnými vstupy z boční ulice S.K. Neumana, která je hlavní spojnicí města s vlakovým i autobusovým nádražím. Zbývající část horizontální podnože je věnována technickému a hospodářskému zázemí (kuchyň, prádelna, místnosti personálu, strojovny). Výšková část obsahuje pokoje, kterých je dnes 210 (původně 231). Ve 14. podlaží byla taneční kavárna a klubovna s překrásnou vyhlídkou na historické jádro města, dnes jednací sály. Konstrukce stavby je železobetonová monolitická o rozponu 7,20 metrů (konstruktérem stavby byl Dr. Ing. František Čížek, statikem Ing. Bohumil Rusek). Výplňové zdivo je smíšené z cihel a plynosilikátů přizpůsobené pro obklad kamenem. Složité podmínky zakládání byly vyřešeny originálním propojením monolitických patek se základovou železobetonovou klenbou otočenou směrem do země. Fasáda je obložena bílým jugoslávským mramorem MALJAT v kombinaci s vračanským vápencem na štítech. Před vstupem do hotelu je umístěna plastika "Žena s mísou" od L. Zemánka.