kostel sv. Petra a Pavla

Jednolodní orientovaný kostel je zděná omítnutá stavba poměrně složitého půdorysu. Na obdélnou loď navazuje o něco užší obdélný presbytář. Na jižní straně je k lodi přistavěná hranolová věž, jen z malé části do ní vestavěná a značně tak vystupující z půdorysu (je situovaná blíže jihozápadnímu nároží lodi). K věži a lodi se napojuje obdélný schodišťový přístavek, jehož nároží je zaoblené a západní stěna je v líci se západním průčelím lodi. Na severní straně kostela se nachází obdélná sakristie – z větší části připojená k presbytáři, z menší pak k lodi. Západní průčelí lodi má dole vysoký sokl. Stěnu člení u obou nároží mělký pilastr bez patky a s hlavicí, tvořenou profilovanou římsou (jde o hlavní římsu, přecházející sem ze severního a jižního průčelí, která však již směrem do středu západní stěny lodi nepokračuje a je tak nad pilastry ukončená). Dřík pilastru má uvnitř vpadlé obdélné pole, nahoře zakončené do tvaru jeptišky. V ose fasády jsou tři otvory nad sebou. Dole je vstupní otvor tvaru lomeného oblouku, lemovaný šambránou, nahoře vyvýšenou do obdélníku. Vstup má ještě profilovaný kamenný portál. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce. Každé křídlo má tři výplně nad sebou – dole je čtvercová, uprostřed obdélná a nahoře pak výplň, sledující tvar horního oblouku. Opatřená je vyřezávaným ornamentem ze stáčených stonků s listy, zakončených stylizovanými květy. Spoj obou křídel kryje sloupek s ozdobně vyřezávanou hlavicí – opět s rostlinnými motivy. Nad vstupem je okenní otvor tvaru lomeného oblouku. Otvor lemuje profilovaná šambrána, pod patami oblouku rozšířená směrem dovnitř, pod otvorem je oplechovaná parapetní římsa. Otvor má kamenné členění – uprostřed je svislý sloupek s patkou, horní oblouk odděluje poutec. Okno je dvoukřídlé dřevěné, každé křídlo má jednu svislou a dvě vodorovné příčle. Sklo horní obloukovité části má dřevěné členění – ve vrcholu je čtyřlist, uvnitř s vitrážovým křížem, pod ním jsou dva lomené oblouky vedle sebe, rozdělené dvěma prohnutými diagonálními příčlemi do tří tabulek. Západní průčelí lodi vrcholí trojúhelným štítem s plastickým lemem, ve štítu je pak třetí otvor této stěny. Jde o okno neobvyklého tvaru. Otvor je dole užší obdélný, zakončený půlkruhovým obloukem, v jehož středu je úzká mezera. Směrem vzhůru se otvor rozděluje do tří částí, tvořících společně trojlist se středním kosočtvercem. Otvor má velmi širokou profilovanou šambránu, dole je místo ní plechový parapet. V otvoru je dřevěné okno, členěné jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi. Na vrchol štítu lodi je posazený sokl s jednoduchým kamenným křížem. K jižnímu průčelí lodi se na západě napojuje věž a schodišťový přístavek. Přístavek má obdélný půdorys s oblým nárožím. V jeho jižní stěně je menší úzký obdélný okenní otvor, nahoře zakončený do lomeného oblouku. V otvoru je v hluboké špaletě dřevěné okno, rozdělené jednou svislou a čtyřmi vodorovnými příčlemi a zabezpečené vnější mříží, zdobenou zavinutými motivy. Přístavek ukončuje profilovaná hlavní římsa, střecha přístavku se připojuje k lodi a věži. Věž obdélného půdorysu je z menší části zapuštěná do zdiva lodi, dolní část stěn chrání sokl. Všechny strany věže mají stejné členění. Vodorovně jsou stěny rozdělené do dvou etáží. V dolní etáži je u nároží vždy dvojice lizén, na ploše stěny pod vodorovnou římsou je plastický motiv tří arkád. V horní etáži jsou také nárožní lizény, avšak nahoře se spojují, takže jejich vnitřek tvoří nahoře lomený oblouk. Nahoře a dole přechází přes lizény profilovaná římsa, která nahoře odděluje malý lizénový rám. Ve stěnách věže je v této horní části velký okenní otvor, nahoře zakončený do téměř lomeného oblouku a lemovaný nahoře a po stranách vyžlabeně profilovanou šambránou. Pod otvorem je profilovaná parapetní římsa, na stěně pod ní pak opět motiv arkád – zde jsou však pouze dvě. Otvor vyplňuje dřevěná žaluzie s vodorovně kladenými lamelami. V dolní etáži jižní stěny věže se nachází vstup, lemovaný kamenným portálem. Obdélný vstupní otvor je nahoře zakončený do tvaru lomeného oblouku. Portál má dole vysoké, na koso situované patky, zbývající část je vyžlabeně profilovaná. V otvoru jsou stejné dveře, jako v západním průčelí lodi (odlišná je klika a drobné odchylky jsou v provedení horního vyřezávaného ornamentu). Stěny věže zakončuje profilovaná římsa. Jehlancová střecha má velmi nízkou širší dolní část, přecházející ve vysoký štíhlý hořejšek. Krytinou je červeně natřený plech. Na vrchol střechy věže je nasazená plechová makovice, která nesla obrysový patriarší kříž. Kříž měl ramena zakončená do mělkého trojlistu, nad makovicí byl ozdobný volutovitý motiv. Dnes kříž chybí. Z vlastního jižního průčelí lodi je na západní straně vidět pouze malá část bez členění a otvorů. Východně od věže je jednoosá část lodi, na níž navazuje užší, avšak stejně vysoký presbytář. Jak loď, tak presbytář, mají obdobné členění. Dole je sokl, který dále obíhá celou stavbu. U nároží je lizéna, na presbytáři zdobnější – zde je uvnitř lizény obdélné pole, nahoře a dole zakončené do dvojlistu, respektive neúplného čtyřlistu. Pod profilovanou hlavní římsou je poměrně rozměrné plastické podřímsí, tvořící arkády (na lodi jsou zde arkády tři, na presbytáři je jich pět). V lodi i presbytáři je stejný okenní otvor, nahoře zakončený do tvaru lomeného oblouku. Lemuje ho profilovaná vyžlabená šambrána, dole je šikmý parapet. V otvoru je dvoukřídlé dřevěné okno s horní částí oddělenou profilovaným poutcem. Každé křídlo člení jedna svislá a dvě vodorovné příčle, dolní střední tabulky jsou otvíravé. Obloukovitý hořejšek je členěný do menších a větších lomených oblouků, nahoře uprostřed je čtyřlist s vepsaným vitrážovým křížem. Východní fasáda presbytáře je stejná, jako jižní – pouze okenní otvor je zazděný. Severní průčelí kostela tvoří presbytář, loď a sakristie, napojující se z větší části k presbytáři a z menší pak k lodi. Obdélná sakristie je poměrně vysoká, střechou sahá k podřímsí presbytáře. Jediným členícím prvkem je hlavní římsa a okno, situované ve východní stěně. Úzký otvor, nahoře zakončený do lomeného oblouku, se směrem ven rozšiřuje, dole je šikmý parapet. V otvoru je dřevěné okno, rozdělené dvěma vodorovnými příčlemi a zabezpečené jednoduchou vnější mříží. Sakristie má valbovou střechu, krytou bobrovkami. Severní stěna presbytáře, členěná stejně jako jižní, je bez otvorů. V lodi, jejíž vzhled opět opakuje uspořádání na jižní straně, jsou dvě okna - stejná jako v jižním průčelí. Loď má sedlovou střechu, presbytář valbovou s námětkem, krytinou jsou dvojitě kladené bobrovky (menší část tašek je odlišné barvy).