severovýchodní křídlo

Jde o patrový zděný objekt, jehož základní obdélný tvar je ve střední části zvlněný a na severozápadě doplněný o velmi krátké boční křídlo či rizalit. Střed zvlněné části křídla vystupuje v rizalitu - po obou stranách rizalitu je vždy šikmá část, napojující se na rovný zbytek objektu. Velmi mírný rizalit se v šíři středních dvou os nachází také na severozápadní straně domu. Jihozápadní průčelí chrání v dolní části sokl. Většina fasády má shodné členění – až na střední rizalit (viz dále). V přízemí jsou lizénové rámy, oddělující jednotlivé osy. Tvoří je svislá lizéna, nahoře a dole ozdobně rozšířená, a vodorovná lizéna horní. První patro, vymezené dole dvojitou plochou římsou, pak člení pilastry. Mají vysokou soklovou část a římsovou hlavici, nahoře je vysoké kladí. Vodorovnými prvky je pak plochá podokenní římsa a profilovaná římsa v úrovni horní části oken – obě probíhají i přes pilastry. Nároží jsou opatřená rytou bosáží – na zešikmené střední části jižního nároží rizalitu se v ní v úrovni patra střídají běhouny a vazáky, zatímco v úrovni přízemí je nároží bez bosáže. Střední rizalit má zaoblená nároží, která však nesahají až pod hlavní římsu. Střed stěny mírně vystupuje. Rizalit člení v úrovni obou podlaží pásová bosáž. Jihozápadní průčelí je celkem devatenáctiosé, jednotlivé části budovy mají různý počet os - severozápadní rizalit má čtyři osy, následuje rovná část se čtyřmi osami, dvouosá šikmá část, jednoosý střední rizalit, trojosá druhá šikmá část a konečně pětiosá rovná část. Popsány budou ve směru od vstupní brány do areálu zámku (tj. zleva). V přízemí jsou dnes v šíři os první a druhé zleva dveře a široké trojdílné okno vrátnice (členění fasády zde chybí). Prostor před vrátnicí má rovnou zděnou stříšku. V ose třetí zprava je vstup - dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Každé křídlo má čtyři obdélné výplně nad sebou. Ve čtvercové horní a dolní výplni je obdélné vystouplé pole s dovnitř vykrojenými rohy, ve dvou středních výplních, orientovaných na výšku, je pak vystouplé pole téměř kasulovitého tvaru (základní obdélník má boky uprostřed prohnuté dovnitř, nahoře a dole se střed rozšiřuje do půlkruhu). Profilovaný poutec odděluje prosklený nadsvětlík, rozdělený svisle na poloviny. Kolem vstupu je šambrána s ušima a kapkou a s rozšířeným středem horní části (obdoba šambrán okenních). V ose čtvrté zleva je jednokřídlé dvojité dřevěné okno s oddělenou horní částí – vnější křídla jsou v líci. Okno lemuje na bocích a nahoře šambrána, pod oknem je parapetní římsa. Šambrána má uši s kapkou, nahoře je uprostřed rozšířená. Na fasádě následuje zkosené nároží rizalitu, v jehož jihovýchodní stěně jsou v přízemí dva otvory nad sebou. Jde o novodobé jednokřídlé dveře a nad nimi pak o obdélné, na šířku orientované dřevěné okénko. To je rozdělené dvěma příčlemi do kříže a otevírá se vyklopením směrem dovnitř. Jihozápadní fasáda domu pak pokračuje čtyřosou rovnou a poté dvouosou první šikmou částí. V rovné části - v ose celkově páté zleva (nepočítáme-li otvor ve zkoseném nároží) - je vstupní otvor. Jsou zde dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Každé křídlo má dvě obdélné výplně nad sebou, čtvercová horní část je prosklená. Uprostřed výplní je vystouplé pole, jehož tvar se opět blíží kasulovému (základní obdélník má boky uprostřed prohnuté dovnitř, nahoře a dole se střed rozšiřuje do půlkruhu). Dveře lemuje profilovaná dřevěná zárubeň. Nad dveřmi se na stěně nachází trojstranná obdélná šambrána s ušima a kapkou, nahoře uprostřed rozšířená (dolní část chybí). Většinu zbývajících os přízemí vyplňují stejná okna - dvojitá dvoukřídlá dřevěná, s vnějšími křídly v líci a s dolními křídly, rozdělenými tenkou vodorovnou příčlí na poloviny. Nahoře je samostatná dvoukřídlá část. Okno lemuje na bocích a nahoře šambrána, pod oknem je parapetní římsa. Šambrána má uši s kapkou, nahoře je uprostřed rozšířená. Taková okna jsou i v ostatních osách rovné části – tedy v osách šesté, sedmé a osmé zleva – a také v levé ose první šikmé části – tedy celkově ose deváté zleva. V ose desáté zleva je obdélný vstupní otvor, lemovaný obdobnou šambránou, jako okna. Dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce jsou zdobené dvěma vyrytými obrazci nad sebou (na způsob výplní). Jejich základní tvar je ozdobně zvlněný – dolní obrazec v horní části, horní obrazec pak nahoře i dole. Profilovaný poutec odděluje prosklený nadsvětlík, rozdělený svislou příčlí na poloviny. Osu jedenáctou zleva tvoří střední rizalit. V něm je v přízemí vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Obě křídla jsou provedená stejně. V jejich dolní části je pole, jehož základní obdélný tvar je na všech čtyřech stranách ozdobně zvlněný. Obdélná horní část, dole zešikmená nahoru směrem ke styku křídel, je prosklená. Sklo zabezpečuje kovaná mříž ze symetricky provedených ornamentů. Uplatňují se zde stáčené a zprohýbané motivy, doplněné několika ovály. Dveře, pobité několika hřeby, mají ozdobnou kliku a kování u pantů. Klika má volutovitý tvar, zdobený reliéfním dekorem, štítek zámku je nahoře a dole doplněný o motiv pětilistého květu se špičatými lístky. Podobně je zdobené také kování u pantů. Dveře lemuje šambrána, nahoře se sdruženým hlavním klenákem. V klenáku je oválný medailón, dnes prázdný. Většina plochy šambrány je vystupující, v horní čtvrtině bočních stran je zakončená do půlkruhu, z nějž visí střapec. V horních rozích doplňuje šambránu ještě jednozávitová voluta se závitem, zatočeným dovnitř, nahoře. Většinu os prvního patra vyplňují stejná okna jako na jihovýchodním průčelí. Otvor v ose druhé zprava (v krajním rizalitu) je zazděný, lemuje ho stejná šambrána, jako okna. Druhým rozdílem je střední rizalit. Také v prvním patře otvor chybí, jinak je provedená i fasáda. Pásová bosáž je pouze u obou nároží, jinak je omítka hladká. Nad mezipatrovou římsou je dvakrát odstupňovaná vysoká římsa na způsob soklu, uprostřed stěny je široké reliéfní pole. Toto pole má dole sokl, ukončený přesahující římsou, nad ním je pak část, lemovaná po stranách volutou (oba závity jsou zavinuté dovnitř, větší závit je dole, menší nahoře). V prostoru mezi volutami je pole nahoře zakončené do segmentového oblouku a na bocích a dole je ozdobně vykrajované. Čtyřosá severozápadní fasáda objektu je opět členěná stejně, jako zbývající dvě (dnes proti nim s odlišným barevným provedením). Na rozdíl od nich je svislá lizéna u nároží a středního rizalitu členěná pásovou bosáží. Ve všech osách přízemí i patra jsou okna, podobná jako na většině objektu. Rozdíl je v tom, že oddělená horní část vnějších oken není členěná na dvě křídla (je možné, že tato okna jsou novější). Na průčelí je navíc jeden ozdobný prvek, umístěný v prvním patře - v horní části lizén, které nejsou členěné pásovou bosáží. Jde o plastický kruhový stylizovaný rostlinný motiv. Dům má sedlovou střechu, krajní rizalit (boční křídlo) pak střechu valbovou. Nad rizality ve střední zvlněné části se střecha zalamuje. Krytinou jsou pálené drážkové tašky. V hřebeni střechy v ose středního rizalitu je zasazená šestistěnná plechová zvonička se zvoncovitou střechou, ukončenou jehlancem. Na jehlanec navazuje makovice s obrysovým křížem. Kříž má srdčitě rozšířené konce ramen, zdobený je stáčenými motivy. Barevné provedení: severovýchodní a jihozápadní průčelí – většina plochy má žlutě okrovou barvu, tmavší cihlový odstín je na soklu, nadokenních římsách v prvním patře a mezipatrové římse (od základní barvy fasády se odlišuje jen velmi mírně). Severozápadní průčelí má barevné řešení odlišné od zbytku budovy, obě podlaží jsou pak provedená vzájemně opačně. V přízemí je plocha stěny bílá, členící prvky bledě žluté, v prvním patře je plocha stěny bledě žlutá a členící prvky jsou bílé (kruhový motiv v horní část lizén v patře je bledě žlutý). Poznámka: popis odpovídá stavu v prosinci 2005. V zásadě stejně provedený je i protější dům čp. 243 – oba tyto objekty vymezují spolu se zámkem čp. 1 čestný dvůr.