socha Hygie

Socha je umístěná na kamenné desce. Tvoří ji sokl a vlastní socha Hygie. Hranolový sokl má dole dvoustupňový podstavec – vyšší a širší dolní stupeň je nahoře v nárožích zubovitě vybraný. Nižší a užší stupeň horní má pak zubovitá nároží v celé své výši. Vlastní sokl je provedený z odlišného – světlejšího - druhu kamene. Také v nárožích soklu se opakuje stejný tvar, jako u podstavců. Na přední stěně se nachází obdélná deska s nápisem. V horním řádku je název sochy: „Hygeia“, následují čtyři řádky textu: Objet de mes regrets et de mon espérance, Santé! premier des biens, trésor de l´indigence, Soutiens dans nos malheurs, source de nos désirs. Ah! sans toi la nature offre en vain des plaisirs. Ve volném překladu: Myslím na tebe s lítostí i nadějí. Zdraví! Nejcennější majetku, poklade v nouzi. Oporo v našem neštěstí, zdroji našich nadějí. Ah! Bez tebe nám příroda (svět) marně nabízí své radosti. Pod textem je pak letopočet 1795. Nad nápisem je na soklu zaoblená římsa, která obíhá všechny čtyři stěny. Socha Hygie stojí na vlastním, dosti vysokém podstavci. Jde o čelně situovanou ženskou postavu s odlehčenou pravou nohou. Je oblečená do antického roucha, tvořeného dvěma částmi a pláštěm. Dolní oděv je členěný do převážně svislých záhybů, pod jeho okrajem jsou vidět přední části obou chodidel v sandálech. Svrchní oděv, přepásaný pruhem látky, je nad pasem členěný do svislých záhybů, pod ním pak vesměs do záhybů diagonálních. Rukávy sahají k lokti, dolní okraj šatu je zdobený motivem vlnovky. Pod oděvem se rýsují obě nohy. Přes pravé rameno je přehozený řasnatý plášť, splývající ve svislých záhybech (vzadu kryje pouze část zad u pravého boku). Mírně pozdvižená pravá paže je ohnutá v lokti, ruka přidržuje cíp pláště na hrudi. Levá paže, lehce ohnutá v lokti, vede podél těla, ruka dnes chybí. Na hlavě, mírně nakloněné k levému rameni a předkloněné, jsou vlnité dlouhé vlasy, vroubící obličej. Vlasy na hlavě přidržuje čelenka, za níž jsou vlasy nad ušima a vzadu ohrnuté. Vzadu uprostřed se prameny spojují a splývají na záda. Vedle levé nohy Hygie stojí část kmene stromu (?), kolem nějž se obtáčí had.