Kalvárie

Kalvárie dnes stojí uprostřed obce Jílové v zahradě domu čp.126. Na pískovcovém stupni stojí kvadratický sokl, na něm hranolovitý podstavec rozšířený v horní i dolní části volutami. Sokl ukončen mírně vzedmutou hlavní profilovanou římsou, ve středu s dvojicí sbíhajících se volut, na nichž stojí kónicky se zužující nástavec. V něm je osazena vysoká (cca 3m) kovová kalvárie s plechovým korpusem sv. Jana, P. Marie a Ukřižovaného. Na podstavci jsou ze tří stran umístěny reliéfy, na hlavní straně v mělké nice pravděpodobně reliéf sv. Josefa (velice poškozený, nad touto postavou visí feston, ve spodní části podstavce z volut vykvétají kvítka a ve střední části mezi volutami je dekor lístečků). Na pravé straně reliéf sv. Jana Nepomuckého (stojí na podstavci, v rukou svírá kříž) na levé straně reliéf sv. Barbory (ženská postava stojící na podstavci v pravé ruce drží kalich, po její levé straně stojí věž). V dolní části kovaná konzola na věčné světlo. Vedle ní je horizontální kovová část, na níž jsou připevněny dva plechové korpusy světců. Pro značnou korozi nelze světce identifikovat (která z postav je sv. Jan a která P. Marie). Zakončení ramen kříže a horní kratší břevno ozdobeno dekorativními kovovými ozdobami (vegetabilními), nad hlavou Krista je na kratším břevně upevněna tabulka (dnes bez nápisu). Korpus Krista je zavěšen na příčném břevně, dlaně proťaty hřeby, hlava nakloněna k pravé straně. Na této straně má Kristus propíchnutý bok, z něhož mu prýští krev, kterou zachytává andílek do kalicha. Boky Krista přepásány bederní rouškou, která splývá v drapérii, nohy proťaty hřeby. Na soklu rámec s nápisem: TATO STATUE GEST - S NAKLADEM JOSE - FA BRUNCLIKA - A. 1821 Nad rámcem nápis: Obnovena 18 31/7 68 z nákladu manželu Petra a Anny Brunclik čís. 48 V roce 1934 obnovenou Fr. Junou.