kostel

Kostel je situován na náměstí ve středu městečka, napravo od zámku. Jedná se o orientovanou, jednolodní, sálovou, podélnou stavbu na půdoryse latinského kříže. Západní část sálu včetně křížení zabírá loď a v bočních částech příčného ramene kříže se nacházejí kaple. Východní část sálu vyplňuje kněžiště, které je po obou stranách lemováno nízkými, na délku obdélnými útvary sakristií s oratořemi v patře, které se částečně přimykají již k příčnému rameni. Hlavní průčelí je ve své střední části konvexně vypjaté a svým utvářením tak odpovídá formě presbytáře, který je pravoúhlý a završuje jej půlkruhový závěr. Boční ramena příčné lodi jsou pravoúhlá. K rohům hlavního průčelí se přimykají diagonálně nasazené čtyřboké věže, které tešně svírají ústřední konvexně vypjatou část průčelí. V přízemí hlavního průčelí je prolomen hlavní, jednoduše pravoúhlý vstup do kostela, který je akcentován kamenným edikulovým portálem. Vlastní lištové profilované ostění je vyzdviženo na patkách, jeho rohy jsou vykrajované a horní strana je zalomená. Pod touto zalomenou, směrem vzhůru lehce vysunutou částí je v nadpraží umístěna útlá, dvoudílná girlanda z vavřínových listů. Před ostění jsou po stranách představeny sloupy (na každé straně jeden), které jsou vyzdviženy na sokly. Sokly jsou opatřeny masivnější, profilovanou podnoží, odlehčenou, užší ústřední částí, jejíž strany jsou dekorovány rytými rámy ve tvaru na výšku orientovaného obdélníku s vykrojenými rohy, a vyloženou římsou. Na ni dosedá nízká základna sloupů kompozitního řádu, které nesou kladí, jež je nad sloupy výrazně vyložené. Kladí sestává z dvakrát odstupněného architrávu, hladkého vlysu a profilované římsy, na jejíž vyložené části dosedají krátká křídla roztrženého segmentového frontonu. Mezi nimi na římse sedí dva andílkové, kteří přidržují erb Rottalů (viz samostatný evidenční list). Nad portálem je v ose průčelí prolomeno vysoké obdélné okno, které dosahuje šířky vstupního tvoru a zakončeno je segmentovým záklenkem. Okno je opatřeno kamennou lištovou šambránou, která je při horních rozích jemně zalomená a ve spodní části mírně vykrojená. Ve vrcholu segmentového záklenku je zasazen velký klenák, který po stranách doplňují na výšku obdélné plastické plošky, které jsou ve spodní části na způsob triglyfu členěny třemi kanelurami a v horní části jsou opatřeny rytým, na šířku obdélným rámem. Tyto plošky jsou narozdíl od klenáku nasazené až na horní hranu šambrány. Klenák a “triflygy” nesou profilovanou, mírně segmentově vypjatou nadokenní římsu. Ústřední plocha fasády je lemována vysokými nárožními pilastry s římsovými hlavicemi, které se těsně stýkají se stejně formovanými pilastry přiléhajících věží. Pilastry s hladkými dříky nesou vysoké průběžné kladí, které sestává z dvakrát odstupněného architrávu, hladkého vlysu a mohutné, výrazně profilované korunní římsy. Kladí je nad pilastry zalamované a vlys je zde opatřen jednoduchou plastickou výplní (takže vzniká dojem vlastního úseků kladí na pilastrem). Nad ústřední osou ční štít s volutovými křídly, který spočívá na nízké obdélné základně a spolu s ní je také segmentově prohnut. Základna je členěna širokou vpadlou výplní a v jejím středu je prolomeno malé obdélné okno. Okraje základny nad pilastry jsou vyložené a zdobí je obdélné vpadlé výplně. Plocha štítu je členěna tenkým plastickým rámem ve tvaru na šířku orientovaného obdélníka, jehož boční strany jsou dvakrát vykrojené. Uprosřed rámu je proraženo na výšku oválné okno s kamenným ostěním. Štít je završen trojúhelným frontonem. Postranní věže jsou dvoupatrové a vyzdviženy jsou na vysoký kamenný sokl. Stěny spodního patra jsou lemovány vysokými pilastry a stěna mezi nimi je na čelní straně věží prolamována vysokými obdélnými okny ve dvou řadách nad sebou. Okna jsou opatřena kamennou lištovou šambránou, která je zalamována do uch, z nichž na horní straně spadají kapky. Nad korunní římsou ční zvonicová patra, která spočívají na základně, řešené stejně jako základna štítu. Nárožní pilastry zvonicového patra mají iónské hlavice a nesou profilovanou korunní římsu, která je nad nimi zalamovaná a nad ústřední osou segmentově vypjatá. Plocha stěn je prolamována obdélnými okny, zakončenými odsazeným segmentovým záklenkem. Kamenná lištová šambrána oken je v horní části zalamovaná do uch, ze kterých spadají kapky a dosedá na rovnou parapetní římsu. Plocha pod okny je členěna mělkou obdélnou vpadlou výplní. Věže jsou zastřešeny cibulemi s lucernou a makovicemi. Boční fasády a závěr jsou opatřeny nízkou kamennou podnoží. Rytmizovány jsou vysokými lezénovými rámy, přičemž lezény, které lemují ústřední osu čelních fasád příčného ramene, jsou zdvojené. Na horní část lezénového rámu dosedá profilovaná korunní římsa. V horní části čelních fasád příčného ramene je vždy prolomeno vysoké obdélné okno, zakončené segmentovým záklenkem a opatřené lištovou šambránou. Šambrána se ve spodní části zalamuje do vetších pravoúhlých uch a její horní rohy jsou rozšířeny o v horní části do kruhu zaoblená ucha, jejichž horní zaoblená plocha je vyplněna kruhovým terčíkem a ze kterých dole spadají kapky. Horní hrana šambrány přechází ve střední části do volut, které svírají jakýsi trojdílný klenák, jehož jednotlivé části (ústřední je širší) jsou zakončeny čabrakovitě a jejich plochu vyplňuje vertikální řada čabrak. Krajní osy bočních fasád, náležející lodi či kněžišti, jsou v horní části prolamovány čtvercovými, segmentově završenými okny, které jsou opatřeny stejně utvářenou šambránou. Při hlavním průčelí jsou boční fasády navíc prolomeny pravoúhlými bočními vchody, které jsou opatřeny kamenným lištovým ostěním, jež je vyzdviženo na patky a v horní části se zalamuje do uch, ze kterých spadají kapky. materiál: smíšené zdivo, hladká omítka; portál, sokl pilastrů, šambrány oken na hlavním průčelí a na zvonicích: kámen (pískovec?) krytina: tašky; věž, sakristie: plech