fara

Fara je zděná omítnutá patrová budova na obdélném půdorysu s mírným rizalitem uprostřed jižního a severního průčelí. Na severní straně se k domu napojuje čtvercový patrový přístavek, který je umístěný mírně asymetricky - východně od střední osy. Místy je na objektu poškozená omítka, takže je vidět zdivo z kamene lomového i pravidelnějších tvarů. Fasády jsou v současné době zčásti porostlé popínavými rostlinami, níže uvedený popis tak vychází ze staršího zdokumentovaného stavu z doby, kdy byly fasády bez zeleně. Pětiosé jižní průčelí má v dolní části sokl. Střední rizalit odděluje na obou stranách pilastr se soklovou patkou a římsovou hlavicí, u nároží jsou zbytky lizény. Vodorovným členícím prvkem je profilovaná mezipatrová římsa, vedoucí přes lizény i pilastry, avšak dále na střední rizalit nepokračující. Ve střední ose přízemí je vstup, přístupný po třech kamenných schodech. Dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce mají levé křídlo o něco užší, než pravé. Na obou křídlech jsou tři výplně nad sebou – dolní a horní je obdélná, stejně tak střední na levém křídle. Na pravém křídle je střední výplň čtvercová. Spoje obou křídel kryje sloupek s kuželkovitě tvarovanou hlavicí, na pravém křídle je mosazná klika s ozdobným kováním kolem zámku. Vstup lemuje kamenný portál s širší patkou, s uchy s kapkou a mírně zvlněným překladem. Okraje portálu jsou profilované. Pod dveřmi je kamenný práh. Nad portálem je obdélný nadsvětlík, členěný dvěma svislými příčlemi. Zabezpečuje ho vnější mříž, otvor lemuje šambrána podobného tvaru, jako má horní část portálu. V ose šambrány je umístěný vysoký hlavní klenák s reliéfní výzdobou – nahoře je motiv srdce, pod ním sférický trojúhelník a dole dva vzájemně obrácené srdčité tvary s dovnitř zatočenými konci nad sebou. Ve zbývajících osách jižní stěny jsou okna – dvojitá dvoukřídlá dřevěná, s vnějšími křídly v líci a s křídly, rozdělenými třemi vodorovnými příčlemi. Mezi vnějšími a vnitřními křídly přízemních oken je mříž. V ose první od západu je kolem okna v přízemí zbytek jednoduché šambrány. Stěnu ukončuje profilovaná hlavní římsa, obíhající celou stavbu. Dvouosá východní fasáda má stejné nárožní lizény a mezipatrovou římsu, jako jižní. Navíc je zde ještě lizéna mezi osami, vodorovná římsa vede přes ní. V obou osách jsou stejná okna jako na jižní straně (včetně přízemních mříží). Dolní část stěny chrání poměrně vysoký sokl. Severní průčelí má stejné členění jako jeho jižní protějšek (z nárožních lizén jsou však pouze víceméně otisky), východnější pilastr středního rizalitu je dnes zakrytý přístavkem. Ten je stejně vysoký jako vlastní fara, kromě mezipatrové římsy ho člení ještě plochá římsa pod římsou hlavní, která je jednodušší. Ve všech třech stěnách je v obou podlažích úzké obdélné okénko ve špaletě, lemované šambránou. Na severní straně je umístěné v ose, na obou bočních pak blízko u styku přístavku s vlastní farou. Okénka člení dvě vodorovné příčle a zabezpečuje vnější mříž (i v patře). Horní otvor v západní stěně je dnes zazděný. Na této straně je pod opadanou omítkou vidět zdivo, v němž jsou zhruba v polovině šířky stěny kamenné kvádry – přístavek tak byl zřejmě rozšiřován. Má valbovou střechu, krytou dvojitě kladenými bobrovkami. Ve všech osách severního průčelí vlastní fary jsou okenní otvory se zbytky šambrán. V přízemí jsou podobná okna jako na celé faře. Ve střední ose je opět stejné okno, zbývající dva otvory přízemí jsou z větší části zazděné. V ose druhé od západu je pouze úzký otvor v horní části, zabezpečený mříží. V západní ose je nezazděný úsek o něco větší – je zde patrně zbytek staršího okna, tvořený jeho dvoukřídlou horní částí. Ta je umístěná v líci, uvnitř je mříž. V prvním patře severní fasády je otvor v ose první od východu zazděný, v ose druhé a třetí od východu jsou stejná okna jako na většině budovy. Otvor v západní ose je zazděný zcela, v ose druhé od západu opět jeho většina – až na zasklenou a zamřížovanou horní část. Pod krajní západní osou je ve stěně na šířku orientované okénko do sklepa, zabezpečené mříží (je možné, že je jich více, avšak pro vegetaci a zvýšený terén nejsou patrná). Dvouosé západní průčelí je v podstatě bez omítky – z členění fasády tak zbývá pouze torzo mezipatrové římsy a hlavní římsa. V jižní ose přízemí je vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce v dřevěné zárubni. Levé křídlo je širší, než pravé, na obou křídlech jsou tři obdélné výplně nad sebou (střední je vyšší). Okenní otvor v severní ose je zazděný. V obou osách prvního patra jsou stejná okna jako na většině budovy. Před přízemím se nachází terasa, přístupná schodištěm z jižní strany. Dolní část terasy je z kamenných balvanů, horní, oddělená řadou vystupujících cihel, je z režného cihelného zdiva. Fara má valbovou střechu, krytou dvojitě kladenými bobrovkami. Na jižní straně střechy jsou dvě volská oka – nad osami druhými od nároží. Na protější straně je pak volské oko pouze jedno – to západnější. V hřebeni střechy jsou zasazené dva cihlové komíny.