kostel sv. Václava

Jednolodní zděný a omítnutý kostel má loď obdélného půdorysu, o něco užší a nižší obdélný presbytář s polygonálním závěrem. Na západě se nachází asymetricky situovaná hranolová věž. Půdorys je rozšířený na jižní straně u lodi o předsíň, u presbytáře o sakristii a u severního průčelí lodi o druhou předsíň. Dominantou západního průčelí je mohutná věž, která má vůči lodi mírně asymetrickou pozici (blíže jihozápadnímu nároží lodi). V její západní stěně jsou čtyři okenní otvory nad sebou. Dole je drobné obdélné okénko ve špaletě, zabezpečené vnější mříží. Malé je i okno druhé zdola, které lemuje kamenné ostění. Také okno třetí zdola je nevelké, opět s kamenným orámováním. V horní úrovni je větší dřevěné okno zvonice tvaru velmi mírného lomeného oblouku, po stranách a nahoře s kamenným ostěním. Vyplňují ho vodorovně kladené lamely, horní oblouk vodorovná prkna. Stejné okno je nahoře i v jižní stěně, která je jinak bez otvorů, a ve stěně severní. Na severu je ještě vstup do věže, přístupný po dvou kamenných schodech. Má tvar lomeného oblouku, v němž jsou umístěny jednokřídlé dřevěné dveře ze svislých prken, opatřené kovanými závěsy a klikou. Zhruba nad polovinou výšky věže je v severní stěně zazděný kamenný erb Půty ze Mšeného. Střecha věže je dole stanová, výše výrazně užší jehlancová. Ve vrcholu střechy je zasazena makovice s obrysovým patriarším křížem s trojlistě ukončenými rameny. Součástí západní strany kostela je také průčelí lodi, které je bez otvorů a členění. V jižní fasádě lodi jsou dva okenní otvory, každý situován v jiné výškové hladině. Výše umístěné západní okno je poměrně malé, nahoře zakončené do mírného segmentového oblouku. Dřevěná výplň ve špaletě je rozdělená silnější svislou příčlí na poloviny a dvěma vodorovnými zhruba na třetiny. Horní část tvoří osm tabulek (po čtyřech nad sebou). Východní okno má nahoře tvar lomeného oblouku, umístěno je ve ven se rozšiřující špaletě. Rozdělené je jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi, horní oblouk do tvaru dvou jeptišek vedle sebe a kruhem nad nimi. Mezi oběma okny je k lodi připojena obdélná předsíň s valbovou střechou, krytou bobrovkami. U napojení střechy na loď je na stěně motiv kamenného kříže s listovitě ukončenými rameny. Na loď navazuje nižší a užší presbytář, jehož stěny jsou zpevněny odstupňovanými opěráky. Ty mají přední stranu z režných kamenných kvádrů, nahoře je kryje pultová stříška. Díky výrazně nižší výšce i šířce presbytáře je viditelná část východního štítu lodi, který má hrubou omítku. Jeho tvar strmého trojúhelníku je nahoře useknutý a jde tak vlastně o lichoběžník. Ve štítu je štěrbinové větrací okénko s oblým spodkem a hořejškem. K jižnímu průčelí presbytáře u napojení na loď je připojena obdélná sakristie s valbovou střechou s bobrovkovou krytinou. Presbytář osvětlují okna stejného provedení jako okno ve východní ose jižní fasády lodi, severní strana je bez otvorů. Severní průčelí lodi je dvouosé. Ve východní ose je stejné hrotité okno jako na protější straně, západní osu tvoří mělká obdélná předsíň. Uprostřed její přední stěny je vstupní nika, v níž jsou zasazeny dvoukřídlé dveře ze svisle kladených prken. Dveře mají ozdobně kované panty, zdobný je i sloupek kryjící spoj obou křídel. Nad dveřmi je nika ukončena do tvaru lomeného oblouku, v jehož středu je kruhové dřevěné okno v líci rozdělené dvěma oblými příčlemi. Stěna vrcholí atikovým štítem, nahoře ve středu vyvýšeným na způsob cimbuří. Ve štítu je slepé okénko tvaru lomeného oblouku, nad ním je jednoduchý kříž. Loď i presbytář jsou zastřešeny strmou sedlovou střechou, nad závěrem půljehlancovou s námětkem. Krytina nad lodí je pálená taška bobrovka, nad presbytářem jsou to prejzy. U styku sedlové a půljehlancové části střechy presbytáře je zasazen kovový křížový kříž.