dvorní objekt

Dvorní objekt tvoří dvě části, obě lichoběžníkového půdorysu – každá má také své číslo popisné. Dům čp. 241m/12 (na parcele 317/2) je tzv. gotické dvojče – jde o dům rozdvojující se v úrovni štítů, respektive střechy. Zděná omítnutá stavba mírně nepravidelného lichoběžníkového půdorysu má v přízemí východního průčelí velký a široký vstupní otvor nahoře zakončený do půlkruhu. V otvoru jsou nové dvoukřídlé dveře s vnější mříží. K přízemí je přiložené přímé schodiště umožňující vstup do vyšší části domu. Schodišťové zdi zároveň tvoří „niku“, v níž je umístěný již zmíněný vstup do přízemí. Schodiště vede ke dveřím, po jejichž obou stranách je jedno okno – obě mají různou velikost, členění i orámování. Nad profilovanou hlavní římsou se zvedají dva stejné trojúhelníkové štíty vedle sebe. V dolní části mají segmentově zakončený okenní otvor, v horní části oddělené profilovanou římsou je podobný menší otvor, avšak zaslepený. Jižní fasáda má v horní části dvě okna situovaná uprostřed a u jihozápadního nároží. Opatřená jsou vnějšími dvoukřídlými dřevěnými žaluziemi s vodorovně kladenými lamelami. Okna jsou umístěná ve ven se rozšiřující špaletě nahoře zakončené do segmentového oblouku. Západní průčelí tvoří dvě části, které však neodpovídají rozdělení horní úrovně (tj. střechy). V širší jižní části je dole obdobný vstupní otvor jako na protější straně. V horní úrovni jsou tři stejné obdélné okenní otvory s vnějšími dřevěnými žaluziemi. Umístěny jsou ve špaletě, která je nahoře vyvýšena nad okno – do segmentového oblouku. V jednoosé užší severní části jsou tři výškové úrovně. V přízemí je sdružené okno ve špaletě s novodobými výplněmi zabezpečenými vnější mříží. Ve vyšší úrovni (umístěné o něco níže než okna jižního úseku) je okenní otvor lemovaný profilovaným ostěním, které je v dolní třetině okosené. Podobné orámování má i horní okno situované až pod hlavní římsou. Je o něco menší, dřevěné, bez členění. Severní stěna je v dolní části zesílená, otvory jsou pouze v její východní části – ve dvou úrovních nad sebou. Všechny vyplňují obdélná nečleněná dřevěná okna v hluboké špaletě. V dolní úrovni je v levé ose otvor drobný, v pravé ose větší. Podobný je pak i v horní úrovni - umístěný mezi oběma osami dolními. Dům má dvě vedle sebe situované sedlové střechy s valbou na západní straně, krytinou jsou bobrovky. Dům čp. 240m/12b (na parcele 317/4) se na dvojče napojuje poměrně malým úsekem - u severozápadního nároží dvojčete. Také on je lichoběžníkového půdorysu. Jižní průčelí má v západní části přízemí široký vstupní otvor nahoře zakončený obloukem. V otvoru jsou dvoukřídlá dřevěná vrata, která dnes slouží k zakrytí další výplně – převážně prosklené a obsahující vstup do této části domu. Ve východní části přízemí je okenní otvor. V prvním patře jsou tři okna – západní osa je situována nad vraty, zbývající dvě asymetricky ve východní části stěny. Ve všech osách jsou stejná okna ve špaletě – dvoukřídlá dřevěná, s křídly rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Pod okny je jednoduchá parapetní římsa. Před západním průčelím zakončeným trojúhelným štítem je zděný přístavek s jednoramenným schodištěm. Horní prostor nad schodištěm kryje sedlová bobrovková střecha protažená do pultu nad schody. Západní stěna přístavku je bez otvorů, v horní části severní strany je nedělené obdélné dřevěné okno ve špaletě. Severní stěna domu je v západní části zesílená, a to až do poloviny její výšky. Průčelí je na této straně bez otvorů, stejně je tomu i u východní stěny. Také ta má dolní část zesílenou, avšak do menší výšky. Vzhledem k napojení na dvojče je hořejšek štítu useknutý a ten má tak lichoběžníkový tvar. Dům má sedlovou střechu krytou bobrovkami, v její severní části je mohutný zděný komín. Na této straně jsou navíc dva velké obdélné prkenné vikýře. V jejich přední stěně je nečleněné okno, mají valbovou střechu krytou bobrovkami.