fara

Objekt fary vystavěn u kostela sv. Vavřince uprostřed města na obdélném půdorysu, směrem k SV se dvorem a přistavěným hospodářským traktem do ulice J. Šíra k JV. Patrový, podsklepený objekt se vstupem od průjezdní komunikace (od JZ strany). Přízemí s hlavním vstupem v kamenném ostění dvoukřídlými dřevěnými dveřmi zdobenými kazetami a proskleným segmentovým světlíkem děleným na dvě poloviny. Dveře orámovány štukovým portálem, v nadpraží se středovým klenákem. Přízemí od patra odděleno profilovanou pásovou římsou, s vrchním oplechováním, podokapní korunová římsa široká, odstupněná, s profilací. Fasáda členěna v přízemí pásovou bosáží, v patře svislými meziokenními pásy s vodorovnou bosáží. Průčelí objektu s 11 okenními osami v přízemí a patře, okna se štukovými šambránami s ušima, podokenní profilované pískovcové parapety s oplechováním. Hladká fasáda do dvora (směrem SV) oddělena římsou oddělující přízemí a 1. NP, podokapní profilovaná široká korunová římsa. NP do dvora s 12 okenními osami, v přízemí šest okenních os, orámování oken obdobné jako na průčelní straně. Vstupní dveře na dvůr. Krov valbové střechy s bedněním, krytinou plech v pásech sesazený do tzv. falců. Do ulice J. Šíra přistavěna kolmo k budově fary přízemí hospodářská budova (směrem JV). Okenní osy se segmentem v horní části, podokenní pískovcové parapety, okna dělena do šesti polí. Kamenné bloky podezdívky vyrovnávají svažitost terénu. Nároží hospodářského traktu s úkosem a zaslepeným oknem.