socha Matky

Situována vprostřed třetí příčné cesty, vlevo od hlavní, zakončuje pískovcovou hrobku rodiny Kociánovy. Socha vyrůstá z bloku hrubě otesané skály, doplněné po levé straně dvěma menšími kusy. Je mohutná, v podržené nadživotní velikosti a představuje truchlící ženu, která dosedá na pokrčené levé noze a pravou, v předklonu, sepjatýma rukama na koleně objímá. Hlava je dopředu skloněná mezi ruce téměř zabořena v předklonu a má přes střed velkoryse pojednaných kadeří stuhu. Frontálně se uplatňuje traktace vystouplého pravého ramena se svalnatou, výrazově modelovanou rukou. Šat padá zvolna před nohou a splývá se skalou v podnoží. Zprava pod šatem se ukazuje koleno levé nohy, na kterou socha přisedá a které se vzadu od kotníků vytrácí ve skalním masivu. Šat je vzadu srolován nad křížem a ve formě lehkého přehozu sleduje formy těla měkkými záhyby, pojednanými střídavě žlábkovanou traktací. Nahoře se klenou dopředu mocná záda, jejichž nahota je podtržena drobně tečkovanou strukturou. Tvary i mohutnost plastiky podtrhují výraz nepřekonatelného hoře. (PhDr. Paukrt, III.1988)