měšťanský dům

Dvoupatrový objekt v západní frontě náměstí, převyšující okolní zástavbu o jedno podlaží, s průběžnou komunikací v podloubí, byl vybudovaný jako škola na místě staršího objektu, zničeného požárem. Hlavní průčelí navržené ve stylu neorenesance je pravidelně a souměrně členěné, šestiosé, s dvojosým středním rizalitem, nízká podélně orientovaná sedlová střecha s tmavou krytinou napodobující břidlici se pohledově neuplatňuje. Hladce omítané přízemí je otevřené dvěma eliptickými oblouky podloubí, nesenými hranolovými kamennými pilíři s římsovými hlavicemi, oblouky lemují profilované archivolty s vrcholovým klenákem zdobeným lví hlavou. Přízemí odděluje kordonová římsa, obě následující patra vymezuje lisenový rám, v němž se na hladce omítaném pozadí uplatňuje bohatá architektura výškově obdélných oken. V 1. patře mají okna edikulové šambrány s trojúhelnými frontony na bočních konzolkách (ankonami), s kazetově zdobeným vlysem a bohatým vegetabilním ornamentem parapetních výplní. Okna 2. patra mají jednodušší šambrány s přímými frontony na volutových konzolkách, nízkým vlysem s ornamentem mořské vlny a oddělenými reliéfními výplněmi parapetů. Rizalit má bohatší patrové provedení edikulového typu, v každém patře s trojicí pilastrů na parapetní podnoži s ornamentálně zdobenými výplněmi, kdy pilastry nesou v 1. patře mohutné kladí a v 2. patře kladí zakončené nízkým trojúhelným frontonem. Průčelí ukončuje výrazně vysazená profilovaná římsa podpíraná řadou geometricky stylizovaných dekorativních konzol. Nad římsu vystupuje v šíři rizalitu nízká atika ve tvaru podstavce pod ověnčený městský znak, s křídly tvaru balustrového zábradlí. Kamenný znak má podobu oválného medailonu s profilovaným rámem, do jehož roztrženého vrcholu je vztyčen neogotický prvek, na kterém je zavěšený věnec s květy. V medailonu je plasticky i barevně provedený reliéf kostela s věží, vystupujícího nad kvádrovanou hradební zeď. V patě je znak opřen o bočně natočené poprsí lvů, kde hlavy jsou nahrazeny volutovým prvkem, z věnce místo stuh visí rozdvojené lví ocasy. Podstavec je signovaný v pravé patě: ČÍPA. Prostor podloubí je zaklenutý dvěma poli plackových kleneb na pasech, bývala zde stará kamenná dlažba ze čtvercových desek. Výkladce a vstup do objektu jednotně novodobě upraveny se segmentovými záklenky.