měšťanský dům

Jednopatrový zděný městský dům v urbanisticky náročné situaci na okraji bloku domů svažité západní fronty náměstí. Objekt je zastřešen dvěma k sobě kolmými sedlovými střechami, tvořícími na styku šikmou hranu nároží, do dvora zakončení valbou. Hřebeny jsou orientované vždy rovnoběžné s příslušným průčelím. Průčelí do náměstí tvoří redukovaná, hladce omítaná klasicistní fasáda o šesti okenních osách v patře a třech obloucích polokruhového loubí neseného hranolovými pískovcovými toskánskými pilíři v přízemí. Patra odděluje kordonová římsa. Výškově obdélná okna lemují pásové šambrány na parapetních římsách. Hlavní římsa redukovaného kladí je bohatě profilovaná, nad ní se uplatňuje eternitová krytina vysoké střechy. Prostor podloubí je zaklenutý třemi poli plackových kleneb do pasů. Nová dlažba z řezaných pískovcových desek kladených podélně na vazbu navazuje na stejné provedení sousedního domu. Do přízemí vedl původně vlevo průjezd opatřený kamenným půlkruhově zakončeným portálem s klenákem tvaru erbu a plastickými rozetkami v patkách. Bývaly zde empírové dřevěné výplňové dveře s původní mříží v nadsvětlíku. Zbývající část přízemí zakrýval spojitý skříňový výkladec. Po novodobé úpravě vedou do průjezdu i do dvou obchodů shodné stlačeně zaklenuté průchody bez ostění, s nezajímavými prosklenými dveřmi, resp. výkladci. Boční hladce omítaná fasáda se obrací do svažité ulice: spočívá na vysoké podezdívce z pískovcových kvádrů, vyrovnávající prudce klesající terén. Do ní vedou protáhlá ležatá sklepní okénka, formátem zapojená do vrstvy kvádrů. Fasáda, členěná vodorovně kordonovou a korunní římsou, není symetrická, vychází z funkčního členění do tří dílů. Levá část nad podloubím nemá okna do ulice, střední má pouze v patře dvě dodatečně probouraná okna bez šambrán, kdežto pravá pětiosá část fasády má pravidelně osově umístěná okna v přízemí i v patře, kde jsou navíc opatřená omítkovými šambránami na parapetních římsách.