měšťanský dům

Jednopatrový městský dům s klasicistním šířkovým průčelím je zapojený do severní fronty svažitého náměstí. S ostatními domy této fronty sdílí průběžnou komunikaci v podloubí, stoupající k východu a podélnou orientaci sedlové střechy, vymezenou bočními zděnými štíty. Hmota domu je orientovaná hloubkově, proto zadní část má sedlovou střechu orientovanou kolmo k uličnímu traktu, zakončenou trojúhelným štítem dvorní fasády. Do náměstí se dům obrací osově souměrným šestiosým klasicistním průčelím s trojosou arkádou podloubí v přízemí, zakončeným nízkým vikýřovým štítem. Hranolové pískovcové pilíře s nízkými patkami a římsovými hlavicemi nesou eliptické oblouky loubí s profilovanými archivoltami, střední z nich zdobí klenák s domovním číslem. Hladce omítanou plochu přízemí ukončuje jednoduchá kordonová římsa. Hladce omítané patro, zakončené pásem vlysu pod zubořezovou korunní římsou, je prolomené sledem šesti výškově obdélných oken v lehce rozevřených omítkových šambránách na hranolových parapetních římsách. Okna zřejmě z 1. pol. 20. století jsou čtyřkřídlá, s poutcem v horní třetině. V šíři středního pole loubí je nad římsu vytažený nízký pětiboký atikový štít lemovaný římsou a zubořezem, do něhož je vložené ležaté sdružené okno vikýře. Štít se pohledově uplatňuje na tmavém pozadí eternitové střechy, s dvojicí nových komínů ve hřebeni. Prostor podloubí je rozdělený do tří polí, zaklenutých plackovou klenbou do pasů. Průčelní stěna přízemí bývala v celém rozsahu opatřena zajímavou dřevěnou konstrukcí historizujících výkladců. Ty byly v r.1979 sejmuty a zaklenuté otvory do prodejny byly jednoduše zaskleny do rámů bez členění a opatřené hladkými štukovými šambránami s klenáky. Dlažba v podloubí je nová, z řezaných pískovcových desek, kladených podélně na vazbu.