socha sv. Pavla

Socha sv. Pavla je součástí dvojice protějškových soch sv. Petra a sv. Pavla ve vrcholech přístupového schodiště před průčelím stejnojmenného kostela, osazena je napravo. Dílo se skládá z hranolového podstavce a vlastní figury. Podstavec je vytesán z okrovooranžového pískovce, socha z pískovce jemnozrnného bělavého, atribut meče je kovový, mosazný. Socha je instalována na článkovaném hranolovém podstavci, který se skládá ze soklové části a lehce kónického subtilního dříku, který je završen krycí jednoduše profilovanou deskovou hlavicí. Na čelní straně dříku je vyryt německý nápis s datací: „Errichtet / von / Wohltätern / im Jahre / 1898". Socha světce je vytesána v podživotní velikosti a její akademické upjatější pojetí odpovídá závěru 19. století (autor zatím není nezjištěn). Představuje prostovlasého stojícího světce v lehce řaseném rouchu. Pravou rukou přidržuje vztyčenou knihu, na níž je velký kříž a v levé ruce drží za horní část atribut – meč. Poměrně tenký a dlouhý meč spočívá hrotem na deskovém podstavci sochy.