administrativní budova

Volně stojící rozlehlá budova z let 1926-29 na nepravidelném, približně lichobežníkovém půdorysu okolo nepravidelného vnitřního dvora. Hlavní průčelí je obráceno na nábřeží. Průčelí sestáva ze dvou mírně představených čtyřpatrových částí, střední část je pětipatrová. Uprostřed střední části je trojdílný portál, přístupný po několikastupňovém schodišti. Na římse portálu jsou na soklech čtyři plastiky symbolizující čtyři odvětví průmyslu. Další plastiky zdobí korunní římsy bočních průčelí. Celé přízemí je bosováno, fasády jsou mezi okny výrazně vertikálně členěny, parapety jsou naproti tomu členěny horizontálně. Obě boční fasády jsou výrazně vertikálně členěny pylony. Západní průčelí zdobí reliéfy dělníka a dělnice od K. Pokorného a pamětní deska s nápisem: "na paměť čtyřiicetiletého trvání úrazového pojištění dělnického v Čechách", na korunní římse na nárožích jsou sochy dělnic. Interier: Točité schodiště kolem obdélného zrcadla nesené čtyřmi pylony. Zábradí je tvořeno kovovými pruty. Podesty stejně jako chodby pokrývá terazzo s geometrickým vzorem soustředných čtverců, bílé šedé a cčerné barvy. Okna na podestách a prosklené stěny na chodbách jsou mnohočetně dělené dřevěnými příčkami a vyplněné vitrajemi geometrických vzorů žlutého a bílého skla. Okna jsou dvoudílná, dřevěná, členěná s původními kličkami.