venkovský dům

Bývalé obytné stavení v zadní části rolnické usedlosti, z níž jsou dosud zachovány mladší budovy hospodářského charakteru a novostavba obytné vily. Dvůr ze vstupní strany ohraničuje zděná brána s trámovým překladem a sedlovým taškovým zastřešením, v levém pilíři segmentově klenutá branka, na ni navazuje opuková ohradní zeď, vedoucí až ke stodole vpravo ( zděná z opuky, s bedněným štítem). Naproti ní přízemní stavení se sedlovou střechou, na 4. straně bývalé obytné stavení a vedle novostavba. Dům je částečně patrový, zděný z opuky, se světnicí roubenou, včetně vyrovnávky nad ní. Střecha sedlová, tašková, fasády omítané, bílené, na vstupní straně uprostřed pavlač. Interiér: Trojdílná dispozice s přiřazeným úzkým traktem kuchyně. Uprostřed je vstupní síň s trámovým záklopovým stropem, vlevo ode dveří schodiště do patra. Vpravo od síně roubená světnice, jejíž povalový strop je podpřený jediným průvlakem uprostřed a směrem ke kuchyni mírně stoupá. Vpravo od síně je komora s trámovým stropem a průvlakem na sloupcích. Za světnici je přizděna valeně klenutá kuchyně s pětibokými výsečemi nad vstupem a oknem. V patře dvě komory. Dveře jsou většinou svlakové, svisle bedněné, do světnice výplňové. Okna čtyřtabulková.