radnice

Původně 2 řadové středověké domy (k nim byl připojen až do demolice v r.1971 objekt čp.90, to znamená, že s ním byly tři), spojené pravděpodobně již v renesanci v dům se dvěma štíty. Dvoupodlažní (jednopatrový), v zadní části podlaží v řezu posunutá o polovinu směrem dolů, takže dnes nadzemní podlaží (tato část nepodsklepená). Střecha sedlová, 2 hřebeny odpovídající štítům, kolmo k průčelí a tedy k náměstí, krytina tašková, krov dřevěný nový, klempířské prvky měděné. Průčelí 6-osé se dvěma štíty, štuková omítka, zdivo smíšené, svislé konstrukce původně převážně kamenné, klenby cihelné, trámové stropy, dnes silně injektováno betonem, nové konstrukce svislé, vodorovné i klenby. Objekt podsklepen, několik prolínajících se úrovní sklepů - původně kamenné klenuté prostory, dnes injektáž betonem. Dispozice Přízemí: dispozičně přibližně 3-trakt. Pravý trakt průběžná chodba (podlaha mramorová dlažba, strop klenba - placky oddělené pasy v přední části, v zadní valená s křížícími se lunetami). 2.trakt zprava místnost (betonová podlaha, 3 české placky), za ní chodbička se sociálním zařízením (mramorová dlažba a keramické dlaždičky, české placky) následuje 4-ramenné schodiště bez zrcadla (mramorová dlažba), pod schodištěm vchod do chodbičky ke schodišti do sklepa a 2 místnosti klenuté českou plackou, podlaha dlažba. 3.trakt zprava: prostor klenutý českými plackami (podlaha beton vlýsky, keramická dlažba), rozdělený příčkami na menší místnosti, následuje valeně klenutá místnost (vlýsky) plánovaná jako studio a 3 místnosti valeně klenuté - depozitář. 1.patro: přes celé průčelí sál - zasedací místnost, podlaha řemenová dubová,strop plochý nový (I-profily + hurdisky - betonová deska?), následuje opět přibližně trojtrakt kolmo k průčelí. Zprava přerušený chodbičkou spojující starou a novou budovu radnice, za ní 2x sociální vybavení. Střední trakt: chodba, 4-ramenné schodiště z přízemí, vedle sebe, krátká chodbička a valeně klenutá místnost (podlaha mramor) s lunetami nade dveřmi. 3.trakt: malá zasedací místnost (valená klenba, dřevěná podlaha), následují za sebou dvě místnosti (valené klenby s lunetami, mramorové podlahy). Střední část zakončena sálem (rovný strop, štukový podhled s fabiony, nový žebrový strop, podlaha mramor), přes celé zadní průčelí. Sál a jeho zázemí přístupné z druhé podesty (tj.úroveň + 318cm oproti přízemí) zatímco zasedací místnost se zázemím v přední části objektu přístupné ze čtvrté podesty tj.úroveň + 471cm). 2.patro: jen v zadní části objektu (přibližně nad prostory zasedací síně a jejího zázemí. Dispozičně 5-trakt. Střední část archiv. Po obou stranách úzká chodba a na krajích dispozice řada kanceláří. Tato část objektu až na části obvodového zdiva konstrukčně celá nová. Všechny podlahy v objektu nové, většinou betonový podklad, prkna, vlýsky, mramorová dlažba a keramická dlažba. Ploché stropy všechny nové. Klenby opraveny nebo nové, tvarově vycházející z původních. Truhlářské prvky jednak atypické, provedené z dubu, jednak typové (kanceláře a sociální zařízení), všechny nové. Zámečnické výrobky nové, omítky v interiéru štukové. SZ průčelí (do náměstí): 5-osé. V přízemí sokl, hladká štuková omítka, zleva 4 okna (zasklení pevné do olova) lemovaná plochými šambránami s ušima. Dveře v 5.krajní ose. Ostění kamenné přerušené páskem v místě paty segmentového oblouku. Dveře trojdílné dřevěné prosklené. Po levé i pravé straně průčelí průběžné lisény. Patro odděleno úzkou členitou římsičkou. V 1.patře 5 oken stejných jako v přízemí. Mezi 4. a 5. oknem plastický štít se sv.Jiřím. Rovněž plastický erb v pravoúhlém rámu nade dveřmi. Nad 1.patrem liséna, následuje delší pás a hlavní římsa bohatší než mezipatrová. Nad římsou 2 štíty shodné dělené na 3 části vertikálně i vodorovně. Střední část: parapet s vystupující výplní, římsa a ploché pole s oknem lemovaným šambránou (dělené na menší pole opět olov. pásky), další římsa a 2 zvlněné voluty vrcholící šiškou uprostřed. Po stranách vystupující pásky. Obě krajní pole opět parapet s výplní, římsa a přibližně trojúhelníkové pole s rozeklanou přeponou lemovanou konvexními a konkávními segmenty. Po stranách pásky vrcholící vázami. SV průčelí: hladké, přední část šikmá. Na ní navazuje střední část se čtyřmi štíty, v nich okna do kanceláře 2.patra (resp.podkroví), zadní část (ve smyslu od náměstí) opět hladká (užší než přední). JV průčelí: 2 štíty, hladké. V přízemí zleva opěrák, dveře do hlavní chodby 3-dílné, dřevěné, prosklené, okno a dveře do depozitáře (atypické dřevěné, plné). V patře 6 os, 4.osa dveře na balkón s kovovým zábradlím. V podkroví 2 okna (vždy v ose štítu). JZ průčelí: zakončené třemi štítky. Část průčelí přiléhá k objektu nové budovy radnice. Odkrytá část hladká, přízemí bez oken, v 1.patře 4 okna, v podkroví tři. (Ing. Janková, 1987)