dům usedlosti

Přízemní dům pravidelného obdélného půdorysu je štítově orientovaný do návsi, přibližně k JV. Dům je roubený z hranolových trámů, spojovaných v nárožích na rybinu. Dřevěná konstrukce stojí na nízké podezdívce z pískovcových kvádrů. Z zeď je vyzděna kamennými kvádry. V průčelí, pokryté svislým bedněním, je dvouosé. Obdélná okna jsou zřejmě nepůvodní. Okenní konstrukce jsou dvoukřídlé. Mezi okny uprostřed fasády býval výklenek se soškou a tabulkou s letopočtem 1762. Nad průčelí vystupuje trojúhelníková, bohatě skládaná lomenice, která je rozdělena lištami s vyřezávanými obloučkovými vlysy do 2 horizontálních pásů. Spodní část se skládá ze 3 polí, v ose středního pole je prolomeno sdružené okénko s vyřezávanou paratpetní římsou. Obě boční trojboká pole jsou klasovitě bedněná. Také horní pás lomenice, s 2 trojúhelnými poli, je skládán klasovitě. Ve vrcholu štítu, na místě tehdejšího kabřince, je dnes několik vodorovně sbitých prkének. Podélné J průlčelí, orientované do dvora, má téměř v celé délce nízké zápraží z pískovcových kvádrů s horní vrstvou betonu. Původní fasáda je zakryta svislým bedněním s 2 okny. Pravoúhlý vchod je opažen trámovými zárubněmi. Před zadní část navazujícího hosp. traktu předstupuje nízká pavlač, spočívající na převislých koncích podlahových trámů sýpky. Průčelí hosp. části nemá okna, pouze několik malých výřezů větracích průduchů. Sedlová střecha objektu je krytá asfaltovým papírem.