šachtová vápenka

Jedná se o jednoduchou šachtovou vápenku o jedné šachetní peci s přiléhající zavážecí rampou. Vápenka je vystavěna na kruhovém půdoryse. Vlastní vápenka je válcovitá, jednou odstupňovaná stavba, kónicky se zužující. Vnější plášť vápenky je vyzděn z lomového kamene a je proložen osmi ztužujícími pasy, tvořenými dvěma řadami cihel, vnitřní plášť šachetní pece vápenky je vyzděn ze speciálně tvarovaných šamotových cihel. Výška vápenky je 710 cm, průměr v prostoru terénu 580 cm. Světlost šachetní pece v úrovni topeniště je 250 cm. V tělese u paty vápenky jsou čtyři protilehlé odtahové otvory, zaklenuté cihelným segmentovým pasem. V tělese vápenky jsou rozmístěny čtvercové průduchy, zajišťující přívod vzduchu.