činžovní dům

Rohový třípatrový dům z let 1895-96 s nárožním rizalitem a štíty. Fasáda je do obou ulic jednotně pojata. V rozsahu přízemí až 2. patro je pokryta pásováním. Patra jsou oddělena římsami. Okna prvního patra jsou rámována klenáky, nad nimi je pásový figurální vlys znázorňující bitvu s Turky (do ulice Duk. hrd.) a Třicetiletá válka do ul. pplk. Sochora. Okna druhého patra jsou sdružená, posazená přímo na římsu, rámována profilovanou šambránou a přímými úseky nadokenní římsy. Mezi okny jsou v ornamentálních rámech erby. Druhé patro je završeno vyloženou římsou se zubořezem. Fasáda třetího patra je pokryta sgrafitovým ornamentálním rostlinným dekorem, mezi okny jsou postavy puttu. Dům je završen mohutnou římsou a radou vykrajovaných štítků. Fasáda rizalitu je ve druhém a třetím patře členěna pilastry a završena mohutnou lunetovou římsou a mohutným tabulovým štítem. Vstup je z boční strany, obdélná vrata s půlkruhovým nadsvětlíkem s ornamentální mříží jsou rámována toskánskými sloupky na soklech, které nesou kladí s vlysem a římsou. Vlys má triglify a v metopách jsou vsazeny rozety. V interieru je schodiště s původním zábradlím, tvořeným sloupky mezi nimiž jsou do volut stočeny akantové rozviliny. Na chodbách a podestách jsou betonové dlaždice.