činžovní dům

Třípatrový řadový činžovní dům o sedmi osách. Jednotlivá patra jsou oddělena římsami. Na prostřední ose je v 1.patře arkýř, završený balkonem s mřížovým zábradlím. Po stranách jsou malé výklenky se soškami sv. Cyrila a Metoděje. Fasáda 1. a 2. patra je bosována, třetí patro je pásované, nad římsou je vlys s řadou půloblouků s maskami a rostlinným dekorem. Mezi půloblouky jsou vsazeny rozety. Fasáda je završena vyloženou římsou na spodní straně nesoucí desky s kapkami a se zubořezem. Na střední ose je tabulový štít s křídly. Nad okny prvního patra je široký sgrafitový vlys, vytvořený podle kartonu M. Alše. Vlys obsahově naráží na povolání majitele - řezbáře a líčí řezbářství od kácení stromů až po vytvoření sochy. Vlys má šest scén: Dřevorubec, Odvážení poraženého kmene, Opracování kmene, Řezbářská dílna, Polychromování sochy, Pobožnost u kapličky. Sgrafita jsou signována M. A. 1892. Interier: Průjezd domu je valeně zaklenut s výsečemi a lunetami, nese neorenesanční ornamentální malbu. Interier: Z průjezdu vede krátká schodišťová chodbička k vestibulovým dveřím do domu. Ty jsou dvoukřídlé, dřevěné, v horní části prosklené, se segmentovým proskleným nadsvětlíkem. Původní schodiště má zábradlí s profilovanými pruty, které jsou spojeny ornamentální volutou. Původní jsou i dveře do bytu a terazzo na podestách a chodbách, které je tvořeno ornamentálními vzory v několika barvách.