venkovský dům

Přízemní zděná chalupa se nachází v části Zbudov, u hlavní silnice probíhající obcí, nedaleko jejího centra. Chalupa je orientovaná okapem ke komunikaci, má trojdílnou dispozici s napojenými chlévy a příčně postavenou stodolou (?). Obdélný půdorys, sedlová střecha s krátkým přesahem, bedněnými štíty s podlomením, původní krytina šindel, přes ni položen eternit. Na straně do zahrady větší přesah střechy na přesahujících stropnicích a bedněný, šindelem pobitý široký přístavek podél zděné části domu. Přední obytná část (roubená) pobitá pásy šindele, se svislými příložnými lištami, osvětlená dvojicí oken z průčelí i z uliční strany, do zahrady vede jediné okno. Okna špaletová, dvoukřídlová bez členění, nepůvodní, křídla osazená v líci, špaleta s obložkou a oplechovaným parapetem. Štít svisle bedněn z překládaných prken, člení jej pouze trojice čtvercových vyzírků v trojúhelném uspořádání. V nárožích obytné části pod střechou vystupuje zřetelně vazba roubených trámů s typickým dekorativním seříznutím a okosením zhlaví (některé trámy druhotně uříznuty). Ve zděné navazující části je síň, navenek se uplatňující pískovcovým pravoúhlým ostěním vstupu, s nadpažím tvarovaným lehkým vykrojením v nároží a širokým naznačeným klenákem s dekorativním reliéfním festonem s mohutným středním střapcem a iniciálami PS a dole popisným číslem 13. Ostění opatřeno tmavohnědým patrně olejovým nátěrem. Zachované jsou původní vstupní dveře asymetricky dvoukřídlové, se sloupkovou klapačkou a dvou trojicích obdélných dekorativně lištovaných výplních. V pravé horní výplni neorenesanční rozvilinová mřížka, litinová klika s motivem ruky. Za síní navazuje chlév s pravoúhlým kamenným ostěním okénka, opět s nepůvodním nátěrem, a s pravoúhle členěnou mříží. V interiéru segmentové klenby do traverz na druhotně vezděné cihelné příčky. V ose zřejmě stávala ještě další hospodářská přístavba, ze které zachován pouze základ obvodového zdiva ve formě tarasní zídky. Zadní průčelí odhalující původní zdivo ze sbírané opuky s armovaným nárožím je novodobě porušeno průrazem vjezdu do garáže, s betonovým překladem a plechovým provizorně působícím uzavřením, dále vpravo drobné okénko opět s novým betonovým překladem. Štít bez podlomení je pobit vodorovnými pásy šindele, v něm dvě novodobá dvoukřídlá okna a ve vrcholu drobné čtvercové přisvětlení. Komín cihelný, režný, s hlavicí.