kostel sv. Václava

Orientovaný jednolodní kostel s ustupujícím polygonálním presbytářem se nachází téměř ve středu obce. Před hlavní západní průčelí předstupuje obdélná předsíň ukončená segmentovým štítem. Samotné západní průčelí je architektonicky pročleněné pouze jednou, segmentem ukončenou okenní osou ve středu (nad předsíní). Nároží jsou zaoblená a zdůrazněná pilastry nesoucími profilovanou římsu. Vpadlou plochu pod římsou a mezi pilastry obíhá lizénový rám. Z hmoty průčelí nad římsou vystupuje těleso čtvercové věže, jehož čelní fasáda je pojednána jako obdélný štít s postranními konvexně probranými křídly ukončenými sloupky – hmota vlastní věže je ve štítě naznačena lizénovým rámem. Věž je (byla) zastřešena cibulovitou bání s lucernou a křížem ve vrcholu. Pravé boční průčelí je v rytmu 1 – 2 prolomeno okny s téměř půlkruhovými záklenky a dřevěnými výplněmi členěnými klapačkou a příčlemi na 22 tabulek. První osa od západu je vymezena lizénovým rámem a na něj vpravo těsně navazujícím pilastrem. Mezi druhou a třetí osou jsou v přízemí dvoukřídlé obdélné dveře usazené v kamenném ostění. Totožné členění (kromě dveřního otvoru) se opakuje i v levém bočním průčelí. Zde je navíc do ústupku mezi loď a presbytář vloženo těleso obdélné, polovalbovou střechou zastřešené sakristie. Polygonální presbytář je rytmizován opěráky, mezi něž jsou v jižní části vložena dvě okna – v pohledu zleva je okno barokní, půlkruhově ukončené, vedle něj pak okno s lomeným záklenkem. Nad střechu presbytáře vystupuje těleso sanktusníku. Střešní krytinou nad lodí a presbytářem jsou pálené tašky bobrovky kladené v šupinové skladbě na husté laťování, střechu sakristie, předsíně, věže a sanktusníkové věžičky kryjí plechové pásy spojené falcovanou drážkou opatřené červeným krycím nátěrem.