socha generála Laudona

Figura generála Ernsta Gideona Laudona je esovitě komponována, podána stojící v kontrapostu s pozvednutou a pokrčenou levou nohou, v krátké paruce a detailně vypracovaném dobovém rokokovém oděvu – haleně s krejzlem u krku, přes kterou má oblečen po kolena sahající rozepnutý kabátec s výraznými knoflíky. Šerpa vedoucí přes hruď je zavěšena přes pravé rameno a končí u levého boku. Na nohou má po kolena sahající kalhoty, punčochy a střevíce. V pravé ruce drží maršálskou hůl, levou má opřenou v bok. Figura je osazena na plintu s plasticky provedenými císařskými symboly a militáriemi. U levého boku figury kompozici doplňuje sloupek obtočený vavřínovým festonem. Socha je osazena na nízkém kvadratickém plintu a čtyřbokém soklu. Širší kvádrová základna přechází přes zvonovnici v užší střední hranol, ukončený vyloženou profilovanou římsou. Na přední a zadní straně soklu a na přední straně základny jsou vysekány majuskulní latinské nápisy. A) Nápis na přední straně soklu: CERNIS UT INVICTUS VENERANDO IN MARMORE LOUDON SERVANDAE PATRIAE PRAELIA SPIRAT ADHUC PRUSSIA DAT PALMAS INCURVAT TURCIA CAUDAS QUANDO VEL EFFIGIE DUX ANIMATUS ADEST HUIC WAaLLDORFF COMES HUIC COMES ESTERHAZIA GAUDENT PRIMITIAS LAaUROS HEIC POSUISSE DUCI B) Nápis na zadní straně soklu: VICI DEFENDI CEPI FUGI. COLUIQ. STRENUUS. INVICTUS FELIX. PRUDENSQ. PIUSQ. HOSTES HANC PATRIAM URBES INVIDIAMQ. FIDEMQ. BINOS VESTRAM SEX AULAEa REGIQ. DEOQ. C) Nápis na přední straně základny s chronogramem (částečně doplněn dle dobové literatury): FLOREAT [AETER]N[AE] PIETATIS FRONDIBVS HORTVS, QVEM [VICT]RIX FACIES ENSE TVENTE BEAT.