severní obytný dům

Dům v řadové zástavbě zbytku bývalé židovské čtvrti. Fasáda hladká, 1. NP prolomeno na osu segmentově zaklenutým vstupem uzavřeným novodobými prosklenými dveřmi a kovanou mříží, po stranách po jedné okenní ose s pravoúhlými okny s parapetní profilovanou římsou a kovanými mřížemi. Ve 2. NP 3 okenní osy, okna pravoúhlá s profilovanými parapetními římsami. Kordonová římsa odděluje první dvě podlaží od štítu se středovým obloukem a postranními akroteriemi (barokně klasicistní štít). Štít završen profilovanou římsou, na středovou osu je umístěna segmentově zaklenutá nika. Střecha je složená ze dvou šikmých pultů vyspádovaných doprostřed. Zadní fasáda je obrácena do atria a je prolomena v 1. i 2. NP po 1 okenní ose, okna pravoúhle zaklenuta, v 1. NP segmentově zaklenutý vstup s novodobými prosklenými dveřmi. Na Z straně dřevěná pavlač, na V straně boční křídlo, které je prolomené v 1. i 2. NP 3 okenními osami s pravoúhlými osami a ve 3. NP velkým segmentovým vikýřem. Tento dvorní trakt původně patřil k protilehlému domu (Hradební ul. č. 23), dnes je jeho 1. NP přičleněno k domu Uprkova 18 a stavebně odděleno. Interiér: dispozice 1. NP je hloubkový trojtrakt. Levý trakt zaklenut třemi poli valené klenby (zřejmě barokní) a vychází z něho schodiště do 2. NP. Pravý trakt je tvořen čtyřmi poli valené klenby, z čehož první pole je odděleno dřevěnou příčkou (tvoří pokladnu muzea). Střední trakt je zaklenut čtyřmi plackami do pasů a pěti pilířů. V 2. NP se nacházejí dvě místnosti, jedna je zaklenuta dvěmi plackami, druhá je plochostropá. Dvorní příčný trakt je v 1. NP zaklenut vysokou valenou klenbou (renesanční – 16. století), dnes rozčleněnou příčkami na 5 servisních místností a výtah. Do objektu je nově vestavěno obytné podkroví se spojovací chodbou, dvěmi servisními a dvěmi kancelářskými místnostmi. Celá budova je nepodsklepená. Materiál: smíšené zdivo (kámen, cihla), hladká vápenná omítka, fasádní nátěr; střešní krytina – dvoudrážková pálená taška.