venkovský dům

Je dochovanou částí tzv. Horního vodního mlýna (Obermühle) v obci, jehož součástí byly také pila (kompletně shořela při požáru v úvodu 20. století) a lis na olej. Jde o drobný objekt na půdorysu obdélníka. Osobitý konstrukční prvek představuje barokní štít na severní straně se štukovou výzdobou (voluty, kartuš s datací v horní části, v dolní části 2 větrací otvory a mezi nimi dvojice mýtických zvířat nesoucí vodní kolo), ve vrchní části štítu je kartuš s datací 1787. S výjimkou jižní štítové stěny rámuje každou stěnu lizénový rámec s nárožní bosáží v čele domu. Hlavní uliční průčelí je ke komunikaci orientováno okapovou stranou. Prolamuje jej jedno dvoukřídlé starší okno a vstupní dveře, již novodobé a nevhodné. Nad okny jsou dochovány nadokenní římsy a na vnější podélné stěně v blízkosti vstupních dveří zrcadlo zakončené obloukem. Ve druhé polovině 20. století došlo k opravě střechy (zůstal krov se stojatou stolicí nejspíš z první poloviny 20. století), postavení nového komína a k odstranění většiny tradičních konstrukcí a výplní.