kamenný kříž

Vápencový kříž, dle formy patrně import z okolí Znojma či rakouských oblastí. Na dvou nízkých kamenných stupních spočívá jedenkrát odstupňovaná základna soklu, spodní část základny je ukončena oblounem, horní část přes zvonovnici přechází v užší střední část soklu, v podobě vertikálně orientovaného hranolu. Sokl je završen mírně vyloženou profilovanou římsou. Na přední straně soklu obdélná vpadlina s reliéfní figurou Panny Marie bolestné. Na zadní straně německy psaný minuskulní rytý nápis, díky značnému poškození již nečitelný, s datací „Anno 1809“. Na soklu je osazen velký latinský kříž, dole s rozšířenou patkou formovanou do podoby skaliska s lidskou lebkou (symbol Golgoty). Velký kamenný plněplastický korpus je proveden v expresivním ztvárnění s výraznou muskulaturou, jedná se o čtyřhřebý typ, prověšený do tvaru písmene Y. Hlava s trnovou korunou a kamennou svatozáří je nakloněna k pravému rameni, oči Krista jsou zavřeny. Hluboce drapovaná bederní rouška je upevněna provazem obtočeným kolem boků, její cíp spadá podél levého boku. Nad hlavou Krista nápisová blána s iniciálami INRI.