kamenný kříž

Kamenný kříž s litinovými aplikacemi nápisové blány, Korpusu a postavy Panny Marie. Podnož tvoří dvakrát odstupňovaná základna, kasulová střední část zakončená jednoduchou římsou s minuskulním nápisem a datací EHRE / GOTTES // 1874 / 1871. Na sokl dosedá latinský kříž s jetelově zakončenými břevny. Vlastní pata kříže je tvořena menším dekorativně pojatým kasulovým profilovaným motivem. Na horizontálním břevně ve spodní části na konzolce stojící postava Panny Marie. Stojící postava ženy zahalená v drapérii s rukama sepjatýma k motlitbě. Nad ní je ke kříži připevněn Korpus obvyklého ikonografického pojetí. Tělo je prověšeno do tvaru písmene Y. Jedná se o trojhřebý typ, ve kterém jsou obě nohy nataženy vedle sebe. Šlachovité svalnaté tělo s vystupujícím hrudním košem je kryto pouze úzkou, do měkkých záhybů bohatě zřasenou bederní rouškou. Rouška je k tělu přichycena pomocí provazu, omotaného kolem pasu. Hlava se zavřenýma očima a pootevřenými ústy spadá k pravému rameni. Oválný obličej je lemován vousem a delšími vlnitými vlasy. Na hlavě spočívá trnová koruna. Ve vrcholu vertikálního břevna je upevněna vertikálně orientovaná nápisová blána s iniciálami I N / R I.