městský dům "Rozkročák"

Volně stojící dvoupodlažní budova nacházející se u mostu přes Labe po pravé straně poblíž náměstí TGM je vystavěna nad půdorysem písmene „U“. Rovnoběžně s ulicí Labskou probíhají dvě podélně situovaná křídla, která jsou propojena traktem, v jehož přízemí je veden sklenutý průjezd. Takto vzniklé průčelí, pohledově exponované a orientované k mostu přes vodní tok, je šestiosé. V přízemí je na dvou prostředních osách proražen již zmíněný půlkruhově sklenutý průjezd, jehož otvor je ve stěně zvýrazněn štukovou kvádrovou bosáží s klenákem ve vrcholu. Na dvou a dvou osách po straně průjezdu jsou v původních otvorech obdélná okna. Jsou zdvojená, dvoukřídlá, vnější osazena v líci, na obou osách vlevo dělená do šesti tabulek, na osách vpravo do osmi tabulek. V prvním i druhém patře jsou na všech šesti osách původní okenní otvory výškově nepatrně zmenšeny. Stávající okna jsou obdélná, novodobá nečleněná. Okenní otvory mají fragmentárně dochovány šambrány. Nad oběma prostředními okny v prvním patře jsou vyneseny štukové trojúhelníkové frontony. Stěna je mezi prvním a druhým patrem členěna patrovou římsou. Protější stěna, orientovaná do dvorního prostranství vymezeného po délce oběma křídly budovy, je nad průjezdem dvouosá. V prvním i druhém patře jsou proraženy vždy dva obdélné okenní otvory. Okna nová, nečleněná. Průběh podélné boční fronty v ulici Labské je členěn v přízemí, v prvním i druhém patře deseti osami. Za šestou osou zleva se průběh stěny mírně lomí. Čtyři následující osy odpovídají traktu budovy s průjezdem. V přízemí se otevírá obdélný, segmentem sklenutý výkladec, proražený přes druhou a třetí okenní osu. Na čtvrté a páté ose jsou obdélná dvoukřídlá, křížem dělená okna v šambránově vymezeném mělkém výklenku. Na šesté ose je proražen obdélný, segmentem zaklenutý vstupní otvor. Dveře jsou dřevěné jednokřídlé, v horní části prosklené. Okenní otvor na sedmé a deváté ose je nepůvodně zazděn, stejně jako okenní otvory na týchž osách v prvním i druhém patře. Na osmé a desáté ose je stejný typ obdélného dvoukřídlého okna, děleného do šesti tabulek. V prvním i druhém patře jsou na těchto osách novodobá nečleněná okna, stejná jsou také na šesté ose. Okna v prvních pěti osách v prvním i druhém patře jsou zcela shodná, obdélná dvoukřídlá, dělená křížem. V prvním patře je nad okny vynesen trojúhelníkový fronton. V tomtéž patře nad okny na osmé a desáté ose je trojúhelníkový fronton. V podkroví je nad druhou až pátou osou vynesen nový vikýř, ukončený sedlovou stříškou a do ulice se otevírající obdélnými, segmentově zaklenutými okénky. Protější, do dvora orientovaná stěna je pojednána, ve shodě s rytmizací projevující se na straně do ulice, rovněž šesti osami. Okna jsou obdélná, dřevěná členěná do čtyř polí. Na druhé ose ve směru od průjezdu je v prvním i druhém patře okno nepůvodně zaslepeno. Okna v přízemí jsou obíhána obloukově ukončeným polem. Nadokenní římsky oken prvního patra mají tvar okřídleného trojúhelníkového frontonu, okna ve druhém patře nejsou nijak ve fasádě zvýrazněna. Rovněž protější stěna druhého podélného křídla je ve své dvorní frontě šestiosá. Na třetí ose je proražen obdélný, půlkruhově zaklenutý vchod, vymezený kamenným portálem. Nad dveřmi (dřevěnými dvoukřídlými s výplněmi) je v záklenku prosklená loukoťová výplň. Všechna okna jsou obdélná. V prvním patře byl na páté a šesté ose původní okenní otvor zaslepen, ve druhém patře je na páté ose nepůvodně částečnou zazdívkou zmenšen. V průjezdu je na obou stranách veden obdélný vchod. Obě křídla budovy jsou zastřešena sedlovou střechou, která je nad oběma bočními frontami zvalbená. Krytinou je plech, pokládaný v pásech.