sloup se sochou Panny Marie Immaculaty

Na malém náměstíčku mezi dvěma lipami je pískovcová kuželová balustráda, na nárožích hranolové pilíře, na nich kamenné koule. Uprostřed na jednom stupni hranolový sokl s patkou a římsou, na soklu patka sloupu, sloup s volutovou hlavicí s andílky a festony a na ní Immaculata. Socha stojí na zeměkouli s obtočeným hadem v kontrapostu, levá noha pokrčena, postranách velké záhyby šatů, ruce sepnuty na prsou, kolem hlavy svatozář z dvanácti osmicípých hvězd. Vpředu na patce sloupu : ZA CZASV G.M.,PANA DGEKANA:/: F,M..... Vpředu na soklu v kartuši erb města - v horní polovině svídnická orlice, pod ní divoký kanec, kolem datum 1726. Dole pod tím nápis KE CTI A HWA/LE BOZI GE TEN/OBRAZ POSTAWEN Z NA/KLADV FSSEH ZDEI/SSIH OBIVATELV TOHO/CZASV PRIMATOR P/FRIDRICH STEISKAL/P AVGVSTIN BVLICEK/PVLMISTR. Vpravo na soklu: IN NESSITATE/NOSTRASVCCV../NOBISODIVINA/VIRGO MARIA. V pravo na soklu ALMVZNV Z.HRO/MAZD .. ELI AVGVST/TOR/AVGVSTIN PICZ ... Vzadu na patce sloupu signatura I W H.