keramická továrna

Areál bývalé keramické manufaktury tvoří patrová obdélná budova s hlavním průčelím ke státní silnici. Z ní kolmo vychází jižní křídlo. Severní “křídlo” nevychází z obytné budovy, ale stojí samostatně se štítem obráceným k silnici. Hlavní průčelí uzavírá a patrovou budovu se severním objektem spojuje dodatečně přistavěný přízemní objekt pivnice. Mohutná obytná patrová budova s empírovou fasádou je zakončena polovalbovou střechou. Symetricky řešené průčelí člení šest okenních os se středově umístěným rizalitovým vstupem a lodžií v patře. Poměrně nová šestitabulková okna v přízemí, které je zdůrazněno nepravou pásovou bosáží, zasazena v mělkých špaletách se záklenkem. Vstup do budovy se třemi schody zaklenut stlačeným obloukem. V patře, odděleném kordonovou římsou, bohatší architetonická výzdoba: bosovaná nároží, okna s římsami, středová edikulová lodžie mělce zaputěná do hmoty zdiva. Parapetní římsa dvoudílných oken v patře doplněna ve štuku postranními obdélnými přívěsky s motivem kapek a středovým zaobleným rozšířením. Nadokenní římsa provedena v podobě kladí s postranními triglyfy a středovým odstupňovaným klenákem. Osová lodžie spolu s trojúhleným štítem vytváří motiv edikuly, jejíž kladí nesou zdvojené kanelurované pilastry. Mělce vyžlabené, zaoblené stěny lodžie uzavírá stlačeným obloukem motiv mušle. Lodžie je ohrazena kovovým zábradlím s dekorativním geometrickým ornamentem. Boční fasádu obytné budovy člení v přízemí dvě šestitabulková okna, v patře, které je odděleno kordonovou římsou, dvě dvoudílná okna s větračkami. V lichoběžníkovém štítu dva elipsové větrací otvory. Dvorní průčelí ponecháno hladké s přistavěnou terasou v patře. Jižní křídlo zvýrazňuje pouze hlavní římsa, v hladké jižní fasádě prolomena čtyři malá obdélná okna. Novou, bobrovkou krytou střechu jižního křídla i severního objektu pravidelně člení vikýře s většinou šestitabulkovými okny. Ve štítovém průčelí severní obdélné budovy prolomeny dva okenní otvory se záklenkem. V ploše štítu pak zazděny tři kruhové větrací otvory. Dvorní průčelí všech budov přestavěno, s přístavky a vyměněnými okny.