socha sv. Jana Nepomuckého

Na vysoké oblačné základně je zobrazena klečící figura modlícího se sv. Jana Nepomuckého, s oběma rukama pokrčenýma v lokti a sepjatýma vpravo před tělem v gestu modlitby. Světec je oděn v kanovnickém rouchu (tj. v klerice, rochetě a mozettě) s biretem na hlavě. Vlevo z oblačné základny vystupují dva andílci, podpírající kříž s korpusem a mučednickou palmovou ratolest, které podávají světci. Sv. Jan se sklání ke krucifixu a palmové ratolesti, subtilně modelovaná tvář lemovaná delšími zvlněnými vlasy a vousy je pootočena vlevo a jeho pohled je tak upřen na kříž. Kolem hlavy světce kovová aureola s pěti hvězdami. Sochařské dílo se vyznačuje mistrovskou modelací a značnou emocionální působivostí. Socha je osazena na vysokém čtyřbokém soklu. Na dvou nízkých kamenných stupních spočívá širší kvadratická jedenkrát odstupňovaná základna, která přes zvonovnici přechází v užší střední část soklu, která je čtyřboká, směrem vzhůru se zužující, s mírně konkávně projmutými stěnami. Nahoře je podstavec ukončen silně vyloženou římsovou deskou, k níž je na přední straně připojena velká plastická mušle. Stěny soklu člení reliéfní rámy kasulového tvaru, na třech stranách soklu jsou v rámech ve formě nízkého reliéfu zachyceny výjevy ze světcova života a umučení – tj. vlevo sv. Jan přijímající zpověď královny, napravo světcovo mučení na skřipci a vpředu jeho svržení z Karlova mostu do Vltavy. Na zadní stěně v rámu latinský nápis s chronogramem (díky většímu rozsahu poškození textu není chronogram čitelný): „H[AEC] STATVA / S[AN]CTI IOA?NIS / [NEPOMVCENI] / ERECTA FVIT [±4] / [±8] / VARITIA / [±2]GOLA [P]AV[P]ERI[ST]AN[S] / [---] IVLII [---] / [---] //“.