kostel sv. Martina

Kostel sv. Martina je orientovaná, jednolodní zděná stavba, která je tvořena půdorysně obdélnou lodí, ke které je na východě přistavěno odsazené pětiboké presbyterium. K hmotě presbyteria po obou stranách přiléhají přístavky sakristie a oratoře. K západnímu průčelí lodě je přisazena věž se zvonovým patrem. Obvodové zdivo chrámové lodi a presbyteria je smíšené, tvořeno je místním načervenalým pískovcem a pálenými cihlami. Zdivo věže je autentické pouze z menší části, převážná hmota byla dozděna plnými cihlami po havárii věže v roce 2005. Loď a kněžiště zastřešují sedlové střechy pokryté pálenou taškou bobrovkou, věž vrcholí oplechovanou cibulí s lucernou. Chrámovou loď, presbyterium i věž prosvětlují výškově dimenzované okenní otvory, které jsou uzavřeny segmentovými oblouky. Výplně jsou dřevěné, tabulkově členěné. Vnější omítky jsou dochované pouze torzálně, jedná se o hladké vápenné omítky okrové barevnosti. Na fasádě jsou torzálně dochované lizénové rámce a nadokenní římsy. V interiéru stavby je presbyterium zaklenuté jedním polem valené klenby s nestyčnými trojbokými výsečemi a paprskovým závěrem. Chrámová loď je opatřena plochým stropem s fabiony, strop je rákosové konstrukce na prkenném bednění. Plocha stropu a fabionu byla pojednána dnes pokročile degradovanou šablonovou výmalbou, která zahrnovala bohatě zdobené středové zrcadlo a fabionové římsy se zubořezem. Vnitřní omítky stavby jsou hladké vápenné, vnitřní výmalba byla v ploše zdí provedena v odstínu světlého pískového okru, který je kombinován s lomeně bílými aktivními prvky. Součástí výmalby je iluzivní členění stěn na způsob kazet, doplněné malovaným kvádrovým soklem ukončeným římsou. Jako podlahová krytina jsou užity čtvercové keramické dlaždice černé a okrové barvy. Presbyterium je vymalováno v identické barevnosti jako chrámová loď, v klenbě se dále nachází štukové oválné zrcadlo s figurální malbou. V interiéru věže jsou omítané pouze menší úseky historického zdiva, které jsou opatřeny vápennými omítkami s bílou výmalbou, nově dostavěné partie zdiva jsou bez omítek. V prostoru sakristie absentují stropní konstrukce, volně je otevřena novodobá konstrukce krovu. Elektroinstalace stavby je historická, tvořená povrchově vedenými kroucenými dráty s keramickými spínači.