zámek

Patrová zděná omítaná částečně podsklepená budova na nepravidelném půdorysu blízkému tvaru latinského kříže, složená v podstatě ze čtyř nestejně širokých a dlouhých křídel obdélného půdorysu, krytá sedlovými a valbovými střechami (eternitové šablony) s oplechovanou hranolovou věží nad severním křídlem. Nepravidelný půdorys objektu svědčí o složitém stavebním vývoji. Nejstarší část objektu středověkého původu je jihozápadní křídlo s valeně klenutou místností, do níž vede nově sestavený pozdně gotický portál. Střední část tvrze a JZ křídlo je renesanční, vystavěné snad za použití staršího zdiva - z této etapy se dochovala psaníčková sgrafita, objevená při opravách zámku v r. 1942. Celková úprava objektu z r. 1798 se projevila především v adaptaci vnitřních prostor, kdy byla zřízena i kaple v patře severního křídla. Kolem r. 1847 vzniklo nové SZ křídlo, obsahující v přízemí především provozní prostory a v patře obytné místnosti. Hlavní jihovýchodní průčelí o 7 okenních osách. Dvě levé osy jsou součástí jihozápadního křídla - v přízemí na místě dvou zazděných půlkruhových arkád oválná okénka, v patře dvě pravoúhlá okna s jednoduchou parapetní a nadpražní římsou). Následuje krátké vystupující jednoosé jihovýchodní křídlo, završené na čelní východní straně segmentově ukončeným barokním štítem s prohnutými křídly a štukovým rámem, na západní straně křídla v patře na krakorcích nesený arkýř, na severní straně balkon. Čtyři pravé osy jihovýchodního průčelí patří již do severního křídla, v první ose zleva v přízemí hlavní vstup do objektu - pravoúhlý žulový portálek se zvýrazněnými soklíky a hlavním klenákem s rytým letopočtem 1798 (datum barokní přestavby). Východní průčelí jz. křídla a západní průčelí jv. křídla pokrývá psaníčkové plné sgrafito, Zbývající fasády jv. křídla a fasády severního křídla jsou řešeny shodně - omítky hladké s nároží plochou štukovou bosáží, fasády člení průběžná kordonová římsa (s výjimkou S a Z průčelí severního křídla) a bohatě profilovaná korunní římsa, okna obdélná, v přízemí nerámovaná, ale s podokenními římsami, v patře opatřená štukovými rámy s bohatou ornamentikou. Severní křídlo má severní průčelí dvouosé s ústupkem při levém nároží (zde v patře umístěna zámecká kaple), západní průčelí prolomeno v přízemí do zahrady dvěma půlkruhově ukončenými arkádami, podklenutými valenou klenbou s lunetami, v patře nad arkádami 3 pravoúhlá okna. Nejmladší a současně nejdelší západní křídlo má hladké fasády s pravoúhlými okny, částečně ve štukových rámech, fasády ukončuje profilovaná korunní římsa.