socha sv. Donáta

Socha sv. Donáta (ochránce úrody a dobytka před bouřkami a blesky), v obvyklé ikonografii. Světec stojí v kontrapostu s předsunutou levou nohou, oděn v oděvu římského legionáře s pláštěm připevněným šerpou vedoucí přes levé rameno a vytvářejícím mohutné rozevláté záhyby a cípy při pravém boku postavy. Sv. Donát v levici drží svazek obilných klasů, pravici ohnutou v lokti tiskne k hrudi. Chodidlem levé nohy stojí na bouřkovém mraku. Hlava světce je pootočena k pravému rameni a mírně zakloněna, pohled tváře s výrazně modelovanými lícními partiemi a dlouhým štíhlým nosem, lemované delšími kučeravými vlasy a vousy směřuje vzhůru. Subtilní postava světce s drobnou hlavou na dlouhém krku je esovitě komponovaná, ladné, protáhlé kompoziční linie, štíhlé proporce a měkké křivky pohybu umocňují dekorativní účinnost kompozice, odpovídající formálnímu projevu rokokového stylu. Figura je osazena na nízkém obdélném plintu a náročně komponovaném čtyřbokém soklu s volutovými křídly. Spodní část soklu tvoří širší základna s vybranými rohy ukončená profilací. Horní část soklu je ve spodní části konvexně vyduta, na boční straně s připojenými stlačenými volutovými křídly, dekorovanými hlubokými kanelurami. Sokl je završen vyloženou profilovanou římsou. Na čelní straně se v reliéfně provedené rokajové kartuši s korunou nachází znak rodu Rödernů, v době vzniku sochy majitelů panství.