socha sv. Floriána

Socha sv. Floriána (ochránce před nebezpečím požáru) v obvyklé ikonografii. Světec stojí v kontrapostu se zatíženou a vytočenou levou nohou a výrazně předsunutou pravou nohou. Je oděn v oděvu římského legionáře s helmicí na hlavě a v dlouhém plášti, sepjatém na levém rameni a při pravém rameni vytvářejícím složitou skladbu překládaných záhybů. V pravé ruce spuštěné podél těla drží putnu, z níž lije vodu na hořící dům u jeho pravé nohy. V levé ruce ohnuté v lokti přidržuje dlouhou žerď praporce, modelovaném do podoby drapérie s množstvím měkkých zřasených záhybů. Hlava je posazena na dlouhém krku, pohled tváře s výrazně modelovanými lícními partiemi a dlouhým štíhlým nosem, lemované kučeravými vlasy a vousy směřuje vzhůru. Subtilní postava světce je esovitě komponovaná, charakterizovaná protáhlými kompozičními liniemi a dekorativně pojatými drapériemi, odpovídajícími formálnímu projevu rokokového stylu. Figura je osazena na nízkém obdélném plintu a náročně komponovaném čtyřbokém soklu s volutovými křídly. Spodní část soklu tvoří širší základna s vybranými rohy ukončená profilací. Horní část soklu je ve spodní části konvexně vyduta, na boční straně s připojenými stlačenými volutovými křídly, dekorovanými hlubokými kanelurami. Sokl je završen vyloženou profilovanou římsou. Na čelní straně se v reliéfně provedené rokajové kartuši s korunou nachází znak rodu Rödernů, v době vzniku sochy majitelů panství.