socha sv. Vendelína

Socha sv. Vendelína (patrona pastýřů, ochránce dobytka a polí), v obvyklé ikonografii. Světec stojí v kontrapostu s předsunutou a pokrčenou levou nohou, oděn v oděvu pastýře s rozhaleným kabátcem a s kloboukem na hlavě. V pravé ruce drží pastýřskou hůl, levicí se opírá o pahýl stromu, stojící za ním. U jeho pravé nohy leží ovce. Hlava je pootočena k pravému rameni a mírně skloněna, precizně modelovou tvář mladého muže lemují delší zvlněné vlasy. Subtilní postava světce s drobnou hlavou na dlouhém krku je výrazně esovitě komponovaná, ladné, protáhlé kompoziční linie, štíhlé proporce a měkké křivky pohybu umocňují dekorativní účinnost kompozice, odpovídající formálnímu projevu rokokového stylu. Figura je osazena na nízkém obdélném plintu a náročně komponovaném čtyřbokém soklu s volutovými křídly. Spodní část soklu tvoří širší základna s vybranými rohy ukončená profilací. Horní část soklu je ve spodní části konvexně vyduta, na boční straně s připojenými stlačenými volutovými křídly, dekorovanými hlubokými kanelurami. Sokl je završen vyloženou profilovanou římsou. Na čelní straně se v reliéfně provedené rokajové kartuši s korunou nachází znak rodu Rödernů, v době vzniku sochy majitelů panství.