tvrz

Třípodlažní objekt s vysokou valbovou střechou. Terén okolo tvrze se od jihu k severu mírně svažuje. Přístavek s pultovou střechou na východní straně není předmětem památkové ochrany. Exteriér Západní průčelí: Třípodlažní průčelí je v přízemí prolomené čtyřmi otvory, dvěma ve druhém podlaží a trojosé třetí podlaží tvoří sýpková okénka. První osu přízemí (od sz. nároží) tvoří dveřní otvor; mírně předstupující pás štukové šambrány je v torzálním stavu. Otvor je vyplněný ve špaletě jednokřídlými, svlakovými dveřmi. Na stejné ose ve druhé podlaží je pod omítkou patrný zaslepený otvor sýpkového okénka; ve druhém patře je na první ose sýpkové okénko s lemující štukovou šambránou opatřené provlékanou mříží, která je osazena ve špaletě. Na druhé ose zleva (leží na střední ose průčelí) je v přízemí prolomený dveřní otvor s pozdně gotickým kamenným portálkem – hlavním vstupním portálkem do objektu. Jak naznačují odchylky v profilaci použitých kamenný článků - bočnic, portálek byl pravděpodobně sestavený z druhotně použitých dílů. Překlad portálku s motivem protínajících se prutů má uprostřed vyrytý latinský kříž. V nice otvoru jsou osazené svlakové, na jednoduchých pásových závěsech zavěšené dveře, jejichž lícní strana je pobitá plechovými pláty, které mají obdélný formát. Na dvou diagonálně ložených kovových pásech, které spočívají na oplechování, je v místě překřížení aplikovaný čtyřlaločný motiv – snad štítek nedochovaného držadla. V první patře nad kamenným portálkem je dveřní – manipulační – otvor s novějšími, jednokřídlými dveřmi; kolem otvoru jsou patrné fragmenty štukové šambrány. Na téže ose ve třetím podlaží je sýpkové okénko. Třetí osu průčelí tvoří ve zvýšeném přízemí prolomený dveřní – manipulační otvor s torzem štukové šambrány; otvor vyplňují jednokřídlé svlakové dveře. Na čtvrté ose je v každém ze tří podlaží prolomený okenní otvor; zamřížované okno ve zvýšeném přízemí má oproti nad ním situovaným, provlékanou mříží opatřeným sýpkovým okénkům o málo větší formát a je mírně vyosené doprava. Jak naznačují zbylé fragmenty, obíhaly všechny tři otvory štukové šambrány. Současný rozvrh otvorů na západním průčelí je výsledkem jeho postupných stavebních úprav; u severozápadního nároží jsou patrné pod narušenými vrstvami omítek zazdívky větších otvorů; ve druhé patře je odkrytá omítka špalety. V prvním patře je patrný žulový práh (?) menšího otvoru; registrujeme i fragmenty štukové šambrány; o zazděném okenním otvoru vpravo již byla zmínka. Stávající architektonickou úpravu průčelí představují lizénové rámy se sdruženými lizénami; tato úprava, dochovaná v torzálním stavu i na zbývajících průčelích objektu, následovala starší, obdobný rozvrh průčelí. Ten zřejmě navazoval (časově) na úpravu s rytou nárožní rustikou (fragmenty dochované např. na jv. nároží). Narušené omítky odkrývají zdivo bývalé tvrze; to sestává převážně z lomového kamene a cihelný materiál byl většinou použit při dodatečných úpravách okenních i dveřních otvorů; úlomky cihel se však objevují na řadě míst mezi kameny zdiva. Jižní průčelí: Jedinou osu jižního průčelí tvoří zamřížované, sýpkové okénko, situované ve druhém patře ve středu fasády. O existenci dalších otvorů, které byly kdysi prolomené v jižní fasádě, podává svědectví narušená omítka; v přízemí, posunutý mírně od střední osy průčelí doleva, je zazděný menší okenní otvor s kamenným ostěním. Spáry ve zdivu vpravo od zmíněného otvoru naznačují možnost někdejší existence druhého otvoru v této partii. Ve druhém podlaží, v levé části průčelí, odkryla narušená omítka část dřevěného ostění zazděného čtvercového otvoru a odlehčovacího, cihelného oblouku nad ním. Na jihozápadním nároží bývalé tvrze je patrný výběh ubourané zdi a druhotné použití opracovaných kvádrů. Východní průčelí: Východní průčelí objektu je v prvním a ve druhém patře trojosé; symetricky distribuované otvory sýpkových okének jsou lemovány štukovými šambránami a opatřené provlékanými mřížemi. K průčelí jsou přiložené dva přístavky; větší zděný s pultovou střechou a k jeho jižní stěně přiléhá menší a nižší z vlnitého materiálu rovněž s pultovou stříškou. Pod narušenou omítkou průčelí jsou patrné zazdívky zaslepených okenních otvorů - ve druhém a třetím podlaží v partii mezi druhou a třetí osou od severovýchodního nároží. Charakter zdiva pod okénkem druhého podlaží na střední ose průčelí nasvědčuje možné existenci staršího otvoru i v těchto místech. Fragment hlazené pasparty u severovýchodního nároží je nepochybně doklad dalšího okenního otvoru, který byl kdysi ve východním průčelí prolomen. Severní průčelí: Jednoosé severní průčelí má ve všech podlažích sýpkové okénko s provlékanou mříží; otvory jsou lemovány pásem štukové šambrány; nejníže situovaný otvor má poněkud větší formát. Severovýchodní nároží průčelí zpevňuje opěrná zeď.