socha sv. Jana Nepomuckého

Svatý Jan Nepomucký je podán stojící v kontrapostu s nakročenou a lehce pokrčenou levou nohou, oděný v kanovnickém rouchu - klerice, rochetě a mozettě s biretem na hlavě. V obou rukou drží před tělem diagonálně položený velký krucifix, v pravé ruce rovněž vertikálně vztyčenou palmovou mučednickou ratolest. Hlava je pootočena k levému rameni a mírně skloněna, světcův pohled je tak upřen na kříž. Tvář s charakteristickou barokní typikou je lemována delšími kučeravými vlasy a vousy. Kolem hlavy světce je umístěna kovová aureola s pěti hvězdami. Socha je osazena na náročně komponovaném čtyřbokém soklu. Širší základna je ukončena okosenou částí s konkávně projmutými stěnami a vyloženou oblounovou římsou. Střední partie soklu, na všech čtyřech stranách ve spodní části výrazně konvexně vyduta, nese v dekorativně rámovaných zahloubených polích čtyři latinské nápisy s chronogramy, s nepatrnými stopami po tmavé výplni. Sokl je završen vyloženou profilovanou římsou. Ve středu levé strany druhého stupně základny soklu jsou dochovány čtyři iniciály: G A F M. Nápisy na soklu: SANCTE / IOANNES / NEPOMVC / [ENE CANONICE / ARCIS PRAGENSIS / ORA / PRO TVIS] SE / LLETICENSI / BVS //. SINGVLA / RIS I FA MAE / PATRONE / CVLTORES / VENERATORES / TVOS / NON DESERE //. POSVIT / HONORI TVO / DIVE / IOANNES ELI / SABETH BERCH / TOLDIANA HATA / A / SIN[S]?ENDORF[f] //. ANNO QVO / ROMA DI / VI IOANNIS / [FESTA CANO / NICE HO]NORARI / STATVIT //.