vtokový objekt "Mosau"

Vtokový objekt je situován na 9,5 km Vchynicko–tetovského plavebního kanálu, cca 750 m severně od osady Mechov. Architektura této stavby vchází z místních zvyklostí, je pojednána tak, aby nenarušovala ráz starého vodního díla. Je to stavba přízemní, na nepravidelném půdorysu (L, do kterého je vsazena polovina kruhové výseče). Zčásti je postavena přímo nad korytem plavebního kanálu. Tato část je zakryta polovalbovou střechou (její hřeben je totožný s osou kanálu), na ni navazuje sedlová střecha vybíhající JZ směrem, JZ štít opatřen lomenicí. Zbývající část na půdorysu kruhové úseče je zakryta střechou pultovou, která – včetně pultového vikýře je upravena tak, že sleduje její půdorys (není to rovinná plocha). Krytina: původně šindel, dnes eternit a ocelový plech. Stavba je zasazena o „1/2 patra“ pod silnici vedoucí podél kanálu. Je provedena převážně z hrubě opracovaného lomového kamene (žula), obvodové stěny nad kanálem (SZ a JV štít) jsou roubené. Dřevěné konstrukce krovu neseny dřevěným příhradovým nosníkem – tím získán uvnitř volný prostor pro umístění ocelových jemných česlic délky 13 m a výšky 1 m; prostor nad nimi slouží k usazování písku a je uzavřen jalovým stavidlem o 1 poli, umístěným kolmo na osu kanálu. Vtok do betonového přívodního potrubí, které navazuje na prostor za česlicemi, je uzavírán dvěma stavidly. Stavidla, česlice a ledové zábrany (zavěšené na SZ stěně nad korytem kanálu) jsou přístupné po dřevěných lávkách. V SZ štítu je hlavní vstup do objektu a malé okno osvětlující zádveří a úzkou chodbu se schodiště o několika stupních. Nad hlavním vstupem je malá pultová stříška. Z chodby možno vstoupit jednak do provozního prostoru a jednak do služebny. JV průčelí má 5 okenních os, 2 okna jsou ve zděné části na levém břehu a osvětlují služebnu, 3 okna jsou v dřevěné části nad kanálem (JV štít) a osvětlují prostor vlastního provozu, obdobně 3 okna v SZ štítu. Všechna okna i dveře jsou ze dřeva.